Kiegyezés: legalább Lázár János elismerte, hogy a CÖF-CÖKA közpénzt kapott!

POLITIKA
2017 május 18., 13:30
comments 73

Az Átlátszó közadat-igényléséből tudta meg az ország, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tavaly – messze több pénzzel, mint bárki mást – 508 millió forinttal támogatta a CÖF-CÖKA-t. Ez az összeg nagyobb, mint az összes költségvetési forrásé, amiben bármelyik ellenzéki párt részesült.

A békemenet mögött álló civil szervezet vezetői korábban azt mondták: a hatályos jogszabályok miatt nem hozhatják nyilvánosságra, melyik cég mennyivel támogatta a szervezetet. Azt a kormánypárti szervezetet, aminek a bevételei mindig kampányidőszakban nőttek meg jelentősen. Az MSZP a múlt héten közölte: feljelentést tesz tiltott pártfinanszírozás, azaz hűtlen kezelés miatt.

A CÖF-CÖKA állítása szerint a támogatásból a „civilitika” nevű tudomány alapjait kívánja lerakni és „táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételek” technológiájával ismertetnék meg a gyermekétkeztetési konyhák szakácsait. Az utóbbit már el is kezdték, itt látható egy galéria arról, mire megy el a pénz.

A CÖF vezetősége egy 2014-es sajtótájékoztatón
photo_camera A békemenet szervezői egy 2014-es sajtótájékoztatón Fotó: Botos Tamás/444

Kérdés, hogy egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő közműcég miért ad ilyen sok közpénzt egy kormányközeli civil szervezetnek. Az MVM válasza erre az volt, hogy ez nem közpénz:

„A MVM Magyar Villamos Művek Zrt. társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. A kérdéses támogatást is saját hatáskörben nyújtotta. A társaság számos közhasznú tevékenységet támogat, így 2016-ban többek között a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványét is.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Parlamentben azt az MSZP-s kérdést, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, annyival hárította el, hogy „az MVM piaci bevételeiből azt támogat, akit támogathat egy piaci cég”. (Hogy az MVM Zrt. mennyire piaci cég, az sem egyértelmű, hiszen övék a Paksi Atomerőmű Zrt., aminek nincs versenytársa.)

link Forrás

A 444-nek egyik kormánypárti képviselő sem volt hajlandó elismerni, hogy a CÖF-CÖKA-nak adott támogatás közpénz lenne. A CÖF-CÖKA szóvivője Csizmadia László is azt mondta az Echo Tv-n, hogy nem kaptak pénzt az államtól.

Pedig a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly kimondta: minden kizárólagosan állami tulajdonban álló szervezethez az állam által juttatott, vagy oda bármilyen más forrásból beérkező pénzeszköz közpénz.

Tehát eszerint akárhonnan is került az MVM-hez az a pénz, az közpénz.

De az MNB-botrány idején maga az elfideszesített Origo is arról írt, hogy ugyan a közpénznek nincs meghatározott törvényi definíciója, de „a közpénz fogalom tekintetében az egyetlen kapaszkodót a nemzeti vagyonról valamint az állami vagyonról szóló törvényekben szereplő meghatározás jelenti, azáltal, hogy közpénznek az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló pénzügyi eszközök minősülnek. [Nvtv. 1. § (2) c); Ávtv. 1. § (2) e)]”

A törvény szerint nemzeti vagyonba tartozik:

  • „a) az állam vagy a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló dolgok,
  • b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő dolog,
  • c) az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök, továbbá az államot vagy a helyi önkormányzatot megillető társasági részesedések,
  • d) az államot vagy a helyi önkormányzatot megillető bármely vagyoni értékkel rendelkező jogosultság, amelyet jogszabály vagyoni értékű jogként nevesít...”

A törvény egyik mellékletében egyébként ott is van az MVM Zrt. a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körében”.

A fentieket figyelembe véve újra megkérdeztük Miniszterelnökséget és az MVM-et, mire alapozzák, hogy a CÖKA-nak nyújtott támogatás nem közpénz. Lázár János minisztériumától a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, az MVM-től viszont igen, de az sem tette egyértelműbbé a helyzetet: „Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. energetikai nagyvállalat bevételeit a piacról szerzi, működési költségeit saját forrásból fedezi. A társaság nettó költségvetési befizető. Az MVM Csoport 2016-ban összesen több mint 130 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző adónemekben és díjakban, a tavalyi évet pedig több mint 48 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.”

Tehát sem a minisztérium, sem a kormánypárti képviselők, sem az állami közműcég, sem a kedvezményezett szervezet nem ismerte el, hogy az a félmilliárd forint, amiből kampányolhatnak a kormánynak, közpénz volt. Senki.

Egészen a Kormányinfóig, amin Lázár János az Index kérdésére már ezt mondta:

link Forrás

Majd a 444 kérdésére végre elismerte, hogy ez bizony közpénz:

„Ami egy állami cég pénze, az az adófizetők pénze. A közé.”

link Forrás

A miniszter az igazság elismerésével tehát szembemegy az MVM és a CÖF-CÖKA állításaival.

A 444 kérdésére, hogy lehet az, hogy a CÖF-CÖKA nem szerepeltette a beszámolójában, kitől mekkora támogatást kapott, míg a Soros György által támogatott TASZ igen, Lázár azt mondta, a törvény szerint mindenkinek fel kell tüntetnie ezeket. Arra a kérdésre, hogy a CÖF vagy a TASZ szól-e bele jobban a magyar politikába, Lázár azt mondta, mindenki beleszólhat, csak tudassa a világgal, honnan kapja a pénzt. Hogy akkor a CÖF-CÖKA miért maradt ki a civiltörvényből, azt mondta: azért, mert a külföldi pénzekről szól a törvény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.