Félmilliárd forintot adott tavaly a CÖF-nek az állami MVM

bűnügy
2017 május 11., 14:11
comments 233

A hvg.hu már írt róla pár hete, hogy információik szerint az állami tulajdonban lévő MVM több száz millió forinttal támogatta tavaly a kormányközeli "civil" szervezet, a CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Akkor a lap szerette volna megkérdezni a CÖF vezetőit is minderről, de csak annyit válaszoltak, hogy 

többszörös megkeresésükre is csak az tudjuk válaszolni, hogy a CÖF az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően számol el támogatásaival

Az Átlátszó ezért közadatigényléssel fordult az MVM-hez, és ebből derült ki, hogy 

2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖKA-t.

Hogy mire, az nem derült ki. 

Az Átlátszó kíváncsi volt arra is, hogy a CÖF kapott-e más állami szereplőktől is támogatást, ezért közadatigénylést adtak be a szervezethez, hogy 2010 óta milyen támogatást kaptak jogi személyektől. A megkeresésére a CÖKA egyelőre nem reagált. 

A hír megjelenése után telefonon elértük Csizmadia Lászlót, a CÖKA-CÖF elnökét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mire kapták a félmilliárd forintos támogatást. Ezzel kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy „meglesznek ennek a pontos folyamatai”, és hogy most többet nem mondana. Arra a kérdésre, hogy miért nem számolt be erről a támogatásról maga a CÖKA, már nem kívánt válaszolni, és elköszönve lerakta a telefont. 

Még áprilisban Szél Bernadett a parlamentben a civiltörvény vitája során akarta felmutatni a CÖKA beszámolóját, amiből nem derül ki, hogy kiktől kap pénzt a szervezet, de Lezsák Sándor inkább kikapcsolta Szél mikrofonját és megvonta tőle a szót, mert szerinte ez tiltott szemléltetésnek minősült. 

A CÖF nemrég közleményt adott ki arról, hogy túl enyhének találják a Fidesz civilellenes törvényét, többek között arról írtak, hogy „erősebb garanciákra lenne szükség, hogy a gyakorlatban jelentkező politikai szemléletű és indíttatású NGO-k cselekvéseit ellenőrizni lehessen”.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.