Szigorítják a pilóták orvosi ellenőrzését, szúrópróbaszerű alkoholtesztek is lesznek

közlekedés
2018 július 25., 12:36

Szigorította a pilóták és légiutas-kísérők orvosi ellenőrzésének szabályait szerdán az Európai Unió annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös franciaországi légikatasztrófa - írja az MTI.

A Germanwings lezuhant gépének roncsai
photo_camera A Germanwings lezuhant gépének roncsai Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Az új előírások értelmében 

  • biztosítani kell a pszichológiai problémákkal küzdő pilóták részvételét a támogatási programokban;
  • a légitársaságoknak kötelező lesz felmérni mentális alkalmasságukat az alkalmazásuk előtt; 
  • módszeresen tesztelni kell majd pszichoaktív anyagokra a pilótákat és a légiutas-kísérőket, 
  • az esetleges rehabilitáció után pedig előre be nem jelentett ellenőrzéseket kell végezni. 

Szúrópróbaszerű alkoholteszteket is előírnak az EU területén működő európai és külföldi légitársaságok személyzete számára. 

Az új szabályok kétéves átmeneti időszak után lépnek életbe, az uniós tagállamoknak és a vállalatoknak ennyi idejük van felkészülni. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) üdvözölte a bejelentést: „az új szabályokkal Európa megfelelő eszközöket vezet be a személyzet mentális egészségének biztosítására.” 

A szabálycsomagon azután kezdtek dolgozni, hogy 2015 márciusában a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő repülőgépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos depresszióval küszködő és emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

Mindeközben azért ne felejtsük el azt sem, hogy a depresszió nem vezet gyilkossághoz, ez nem elégséges magyarázat arra, ami történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.