Kiengedték, majd újból letartóztatták a Pussy Riot vébédöntőn tüntető tagjait

külföld
2018 július 30., 21:36

Az AFP moszkvai tudósítója számolt be róla, hogy alig valamivel szabadulásuk után újra letartóztatták a Pussy Riot tagjait, akiket 15 napra zártak el, miután a pályára szaladtak a világbajnoki döntőn Moszkvában. A hatóságok nem adtak magyarázatot az újságírónak Veronika Nikulsina, Olga Kuracseva és Olga Paktusova elzárására. 

Pjotr Verzilovot másodjára is letartóztatják
photo_camera Pjotr Verzilovot másodjára is letartóztatják Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

A negyedik aktivistát, Pjotr Verzilovot is szabadon engedték egy másik fegyintézetből, de őt is újra őrizetbe vették a Luznyiki melletti egyik rendőrörsön, legalábbis ezt posztolta a Twitteren. Verzilov annyit posztolt, hogy az estére biztosan bent tartják, más információja nincs.

Paktusova a rabmobilból videón jelentkezett be, és annyit mondott, hogy a nyilvános rendezvényekre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt börtönözték be őket újra. 

A döntő után egy moszkvai bíróság 15 nap elzárásra ítélte a négy aktivistát, akik letöltötték büntetésüket. További három évig nem látogathatnak sporteseményeket. A Pussy Riot azt közölte az eset után, hogy Putyin ellen tüntetnek, és azt követelték, engedéjék szabadon a politikai foglyokat és hagyjanak fel a békés tüntetők letartóztatásával. 

A Pussy Riot alapítói és legismertebb tagjai, Nadezsda Tolokonnyikova és Maria Aljokina 22 hónapig ültek börtönben, miután 2012-ben egy antiputyinista klippet forgattak egy moszkvai templomban. (Index via AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.