5 éves Rákay Philip országos hagyományteremtő missziója, a köztévé élő körkapcsolása a Szent Mihály-napi máglyákról

évforduló
2018 szeptember 29., 20:26

Talán kevesen tartoznak a hardcore köztévénézők közé, úgyhogy nem biztos, hogy mindenki tudja, de az Itthon vagy! – Magyarország szeretlek című Szent Mihály-napi műsorfolyam még mindig fut a köztévén.

Egy idézet Rákay Philiptől az első adás reklámjának egyik állóképére írva
photo_camera Egy idézet Rákay Philiptől az első adás reklámjának egyik állóképére írva

Ez már a 6. alkalom, az első még 1 milliárdból készült. Rákay Philip találta ki és vezényelte le, és egész hétvégén át jött az áldás, de sajnos kevesen érezték át az ötlet zsenialitását.

A következő évben már csak egy napos volt a showműsor-show, akkor Gundel Takács Gábor Tim Howarddal beszélgetett, és este megint égtek az ország legdrágább tüzei. Sajnos azt se látták sokan, de kitartottak a koncepció mellett.

Azóta minden évben részesülhettünk a nagy ötletből, várhatóan idén is durva nézettséget fog összehozni az év bulija!

Az MTVA idei műsorprogramja így nézett ki az MTI tálalásában:

„A családok éve jegyében zajló Szent Mihály napi műsorban meglepetés vendégekkel, sportolókkal és művészekkel is találkozhatnak a nézők. Az Itthon vagy – Magyarország szeretlek! tematikus műsorban szombaton hét vidéki helyszínről jelentkeznek a közmédia műsorvezetői.

A Szent Mihály-napot Európa szerte pásztorünnepként tartják számon, amelyről számos helyszínen, így Kaposváron is megemlékeznek. Simonné Lechner Judit, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa elmondta: a Szent Mihály-nap arról nevezetes, hogy ekkor hajtották be az állatokat a mezőről, és innentől kezdődött az őszi-téli időszak.

A múzeum szombaton kézműves foglalkozásokkal, többek között terménykép, csuhébáb és agyagszobor készítéssel, valamint hagyományos szilvalekvár főzéssel is várja az érdeklődőket a Rippl Rónai Emlékház és Látogatóközpontban. A Deseda tavi Fekete István Látogatóközpontnál bábelőadás, zenei programok, táncelőadás, máglyagyújtás és táncház is lesznek az intézmény internetes oldala szerint.”

Szentendrén be is durrantották a tüzet:

Érdeklődők a nyárbúcsúztató tábortűz körül a szentendrei Duna-korzón 2018. szeptember 29-én.
photo_camera Érdeklődők a nyárbúcsúztató tábortűz körül a szentendrei Duna-korzón 2018. szeptember 29-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.