Csak a kételyeket növelte Európában, hogy a magyar hatóságok semmi gyanúsat nem találtak az Elios-ügyben

bűnügy
2018 november 15., 07:35
comments 162

Az, hogy a magyar rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az Elios-ügyben, csak "erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, és alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez” - mondta Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) német kereszténydemokrata elnöke, aki a 168 órának azt mondta, hogy "az OLAF megállapításai továbbra is érvényesek".

Márpedig az OLAF visszaéléseket állapított meg a több magyar város közvilágítását uniós milliárdokból megvalósító Elios rendkívül sikeres pályázatai körül. A CONT, mint mondta, "fontosnak tartja a független nyomozást, még ha magas rangú személyeket is érint a gyanú az Elios-ügyben". Gräßle Tiborcz Istvánra, Orbán Viktor miniszterelnök vejére utalhatott.

Az ügy több ezermilliárd forintnyi veszteséget okozhat az országnak, mert az Európai Bizottság jogállamisági kritériumra vonatkozó javaslatcsomagot terjesztett elő, amely lehetővé teszi, hogy az uniós költségvetési alapokat, így a tagállamoknak jutó forrásokat csökkentsék, ha a tagállamok igazságszolgáltatási szerveinek függetlenségét politikai szinten korlátozzák vagy attól meg is fosztják. Gräßle jelezte, hogy a német kereszténydemokraták, ahogy a Néppárt többsége is, támogatni fogják ezt a javaslatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.