Böröcz László: „A fiatalok most már látják, hogy érdemes itthon maradniuk”

POLITIKA
2019 január 03., 14:20

A Magyar Hírlap interjút készített Böröcz Lászlóval, a Fidesz frakcióvezető-helyettesével, a Fidelitas elnökével a Fidesz-KDNP és a fiatalok kapcsolatáról. A képviselő optimistán látja a helyzetet:

„Tény, van egy általános apátia, azonban sokkal inkább a baloldali fiatalok körében, akik az elmúlt években csalódtak az ellenzéki pártokban, és nem találják saját pártjukat. A 30 év alattiak csaknem 40 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP-re a tavalyi választáson, ami messze a legjobb eredmény a pártok között. Róluk még csak azt sem lehet mondani, hogy közömbösek, például a közelmúltban a Fidelitas csinált egy tagtoborzó kampányt, és egy hónap alatt csaknem 500-an töltötték ki a belépési nyilatkozatot, ami jelentős szám.”

Böröcz László, a Fidelitas elnöke sajtótájékoztatót tart a kormánypárt ifjúsági társszervezetének új plakátkampányáról a belvárosi Erzsébet téren 2017. április 27-én
photo_camera Böröcz László, a Fidelitas elnöke sajtótájékoztatót tart a kormánypárt ifjúsági társszervezetének új plakátkampányáról a belvárosi Erzsébet téren 2017. április 27-én Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA

A lap felvetette, hogy „az ellenzék azt kommunikálja, hogy a fiatalok menekülnek innen”.

A 35 éves Böröcz László erre azt válaszolta:

„Ez egy álságos vita, hiszen a Nyugat-Európába való kivándorlás 2010 és 2012 között érte el a csúcspontját. A gazdasági összeomlás után rengetegen elveszítették a munkájukat, így nem meglepő, hogy sokan külföldön próbáltak boldogulni. Mostanra viszont a kormánynak sikerült ezt a tendenciát megfordítania. A fia­talok egyre inkább azt látják, hogy érdemes itthon maradni, családot alapítani. Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország, nem kell félve kimenni az utcára, mint több helyen máshol, a bevándorláspárti EU-tagállamokban. Folyamatosan nőnek a bérek, erős családtámogatási és otthonteremtési rendszer alakult ki, és Európán belül itthon az egyik legalacsonyabb, tíz százalék alatti a fiatalok munkanélküliségi aránya. Egyébként a felmérések szerint a külföldre távozó fiatalok többsége nem tervez kint maradni hosszú távon, abban pedig nem látok problémát, ha neves külföldi egyetemeken tanulnak, tapasztalatot szereznek.” (Magyar Hírlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.