A szerb elnök bocsánatot kért az ellene szervezett tüntetésen elhangzott magyarozásért

külfüld
2019 április 14., 14:44
comments 142

Szombaton mintegy 15 ezer ember tüntetett Belgrádban tiszta választásokat és elfogulatlan köztévét követelve. A szerb fővárosban december óta rendszeresek az ellenzéki megmozdulások, a tüntetők egy esetben a köztévé székházába is betörtek.

A tüntetéseken igen sokféle politikai erő képviselteti magát, a nyugatos liberálisoktól szélsőjobboldali szervezetekig, a tarka nagykoalíciót leginkább az Aleksandar Vucic elnök iránti harag tartja csak össze.

A tüntetés egyik felszólalója, Sergej Trifunovic többek között így fogalmazott: "Vucic szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát". Trifunovic ismert szerb filmszínész, és a 2017-ben alapított balközép Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt elnöke.

Vucic vasárnap egy kórházi építkezés megtekintésekor bocsánatot kért a magyaroktól Trifunovic szavaiért: "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.