Csak tavaly 7300 ingatlant vettek Magyarországon külföldiek

gazdaság
2019 július 30., 13:01

Elképesztő, mi zajlik az orrunk előtt: ezrével veszik a magyar lakásokat a külföldiek - írja a Portfólió. Akár úgy is mondhatnánk: 😲

Csak tavaly 7300 adásvételben volt külföldi a vevő, ez az országos részarányban nem durva, csak 2,3 százalék, Budapesten viszont már 12, a pesti belső kerületekben pedig már-már dermesztően 26 százalék. A külföldiek vásárlási kedve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti belső kerületekben talán soha nem tapasztalt mértékben elszakadtak a lakásárak az ország többi részétől.

A KSH adatai szerint egyébként 2015 óta 60 százalékkal nőttek átlagosan a használtlakás-árak az országban.

A külföldiek a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon is aktív vásárlók voltak, ezeken a területeken az arányuk 15, illetve 12 százalékot tett ki, de az összes külföldi vásárlás több mint 40 százaléka így is budapesti.

A legaktívabb nemzetek a magyar ingatlanpiacon sorban a vietnami, a kínai és az izraeli, mindhárom ország állampolgárai szinte kizárólag Budapesten vettek ingatlant. A legaktívabb külföldiek a budapesti lakáspiacon a kínai állampolgárok voltak, ők több mint 1000 lakást vásároltak a fővárosban tavaly.

A vidéki vásárlásoknál már a nyugat-európaiak vannak előnyben, ők főként 20 millió alatt ingatlanokat vettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.