Kocsis Máté szerint a rendszerváltás óta nem hibáztak akkorát a közvélemény-kutatók, mint a mostani választáson

politika
2019 október 17., 12:12

A frakcióvezető és Harrach Péter a Fidesz-frakció eligazításának szünetében sajtótájékoztatót tartott Balatonalmádiban, ahol a vasárnapi önkormányzati választás utáni helyzet szóba került. Erről Kocsis Máté az Inforádiónak azt mondta, a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportjának összetételéről és vezetőjéről csak jövő héten lesz döntés. Majd a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban megjegyezte:

 talán a rendszerváltás óta nem történt ilyen nagy hiba.Kocsis nem mondta el, melyik méréssel elégedetlen, de a kormányközeli Nézőpont Intézet pár nappal a szavazás előtt még arról beszélt, hogy Tarlós István győzelme nem kétséges, az akkori méréseik szerint a választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, 7 százaléka pedig Puzsér Róbertre szavazott volna. A nyáron még a közvélemény-kutatók által megvezetett Kocsis olyanokat mondott, hogy „Karácsony Gergely Tarlós István ellen a budapesti főpolgármesterségért folytatott küzdelemben, és azért nem esélytelen, mert elindult a megmérettetésen”, fél százaléknyi esélyt adott neki, az Index által bemutatott felmérést, ami esélyesnek mutatta Karácsonyt, a frakcióvezető a hírhamisítás magasiskolájának nevezte. Ehhez képest Karácsony kapott 50,86 százalékot, Tarlós 44,10 százalékot, Puzsér pedig csak 4,46 százalékot.

Arról, hogy öt év múlva esetleg ő lehet-e a Fidesz főpolgármester-jelöltje, az Index beszámolója szerint Kocsis azt mondta:

 „nincsenek ilyen ambícióim.”A sajtótájékoztatón természetesen szóba került Borkai Zsolt ügye is, amiről Harrach Péter a kereszténydemokraták nevében azt mondta: 

Egyrészt az intimitásnak, legyen az pozitív vagy negatív, nincs helye a nyilvánosság előtt. Másrészt viszont, az életstílus, ha nem felel meg a hitelességnek, akkor viszont van helye, és arról részben a jelöltállító szervezet, részben a választók elmondják a véleményüket.”