Trump szerint nem oké, hogy 10-15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után

Tbg
környezetvédelem
2019 december 07., 10:36

Újabb parázs klímavita alakulhat ki az amerikai közbeszédben, miután Donald Trump elnök pénteken felvetette, felül kellene vizsgálni az Egyesült Államokban 1992 óta érvényben lévő vízgazdálkodási szigorításokat.

„Súlyos helyzet alakult ki a csapok, zuhanyzók és egyéb fürdőszobai berendezések körül... megnyitod a csapot és nem jön belőle víz... Az emberek 10-szer, 15-ször lehúzzák a vécét [hiába]” - fogalmazott az amerikai elnök, miután elmondta, felkérte az illetékes szerveket a felülvizsgálatra.

link Forrás

Az 1992-es - még a republikánus George H. W. Bush alatt bevezetett - szabályozás szerint egy újonnan beszerelt vécé nem üríthet egy alkalommal többet 1,6 gallon azaz 6 liter víznél, 1994-től minden lakóépületre, 1997-től minden kereskedelmi épületre hatályos a szabályozás.

Trump vécén ülve - a fotó egy brit árus portékájáról való. A Trump-mintázatú vécépapírokat Londonban árulta.
photo_camera Trump vécén ülve - a fotó egy brit árus portékájáról való. A Trump-mintázatú vécépapírokat Londonban árulta. Fotó: Frank Augstein/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump bejelentését azzal indokolta, hogy az USA-nak nem minden államát sújtja szárazság, egy csomó államban rengeteg víz van: „Felülről jön. Úgy hívják, eső.” - fogalmazott az elnök.

A Guardian ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai fenntarthatósági hivatal 2014-es jelentése szerint ez sem feltétlenül igaz. 40 államban az 50 vizsgált álltamból már a következő évtizedben vízhiányra kell felkészülni, a csapadék eloszlása ugyanis nem egyenletes az évben.

A fürdőszobák valóban nagyon nagy vízigénnyel bírnak, egy rendesen működő vécé 100-300 liter vizet is eltüntethet naponta, ha rosszul záródik, akkor 700 liter víz is kárba mehet. Egy vécétartály 8-12 litert ürít egy lehúzásnál, ezt lehet mérsékelni a kétállású tartállyal (3-7 liter). Jobb megoldás lehet a nem vécétartállyal, hanem a víz nyomásával működő vécé, amely csak annyi vizet ereszt ki, amennyit a használója szeretne -- ehhez viszont erős víznyomás kell, ami nem minden háztartás sajátja. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.