Giuliani szerint Soros György "épphogycsak zsidó"

külföld
2019 december 25., 08:41

Rudy Giulianinak, Donald Trump aktuális szarkavaró ügyvédjének sikerült antiszemita botrányba kevernie magát. Az amerikai szélsőjobboldalon ez nem egy nagy trúváj, de Giulianinak sikerült újat mutatnia a műfajban, ő ugyanis azzal érdemelte ki magának a bélyeget, hogy kétségbe vonta Soros György zsidóságának mértékét és mélységét.

Rudy Giuliani konzervatív középiskolásoknak ad elő a floridai Palm Beachen, 2019. december 19-én.
photo_camera Rudy Giuliani konzervatív középiskolásoknak ad elő a floridai Palm Beachen, 2019. december 19-én. Fotó: Saul MARTINEZ/AFP

Soros Giuliani szerint "épp csak zsidó", aki még zsinagógába se jár. "Én magam is zsidóbb vagyok Sorosnál" - mondta, majd a miheztartás végett még az elnök elleni vádemelést eredményező ukrán-botrányt is sikerült belekevernie mondandójába. Giuliani kulcsfigurája a válságnak, ő az, aki mindenféle hivatalos megbízás nélkül eltérítette az amerikai diplomáciát, hogy az nyomást gyakoroljon Ukrajnára a Trumpnak kedvező büntetőeljárások megindítása érdekében.

Az ukrán-botrány egyik kulcsmomentuma Marie Yovanovitch, az amerikaiak kijevi nagykövetének leváltása volt. Ezt Giuliani bulizta ki Trumpnál ukrán megbízói érdekében. Most Soros becsmérlése közben nem tudta kihagyni az alkalmat arra, hogy Yovanovitchot Soros bábjaként jellemezze.

Az amerikai emberi jogi szervezet, az ADL ügyvezetője, Jonathan Greenblatt szerint az olasz-amerikai, római katolikus Giuliani megszólalása "zavarba ejtő és sértő" volt, egyben "felhívás a kőkemény antiszemitáknak és a fehér felsőbbrendűség híveinek, akik hisznek az efféle mocsokban". Greenblatt bocsánatkérést és mondatai azonnali visszavonását követelte Giulianitól.

Greenblatt mindemellett egyértelművé tette, hogy önmagában Soros bírálata még nem antiszemitizmus. "Azt állítani, hogy nagyköveteket irányít, FBI-ügynököket fizet és nem elég zsidó, csak hogy démonizálják, már az" - mondta. (Via The Guardian)