Megegyezett Kurz a zöldekkel az új osztrák kormányról

külföld
2019 december 29., 11:54
comments 42

A Politico információi szerint megszületett a koalíciós megállapodás Sebastian Kurz Néppártja és a zöldek között. Több hónapos tárgyalások zárultak le ezzel Ausztriában.

Heinz-Christian Strache és a Szabadságpárt botránya miatt még szeptember 29-én tartottak előrehozott választásokat. Azt az addig a Szabadságpárttal koalícióban kormányzó Kurz Néppártja nyerte, de a 37 százalékos támogatottság miatt újra koalíciós partnert kellett találnia a többséghez. Az nyilvánvaló volt, hogy ez nem a Szabadságpárt lesz újra. Novemberben vált hivatalossá, hogy a klímatéma által uralt választásokon alaposan megerősödött (14 százalékot kapott) zöldek hajlandóak tárgyalásokat kezdeni a májusig a szélsőjobbal kormányzó Néppárttal. (A 183 tagú parlamentben 71 képviselői helyet szerzett a Néppárt, 26 mandátuma van a zöldeknek.)

Karácsonykor felfüggesztették a tárgyalásokat, azok most folytatódtak, és a legfontosabb kérdésekben megegyeztek, ahogy Kurz fogalmazott, a nagyobb akadályokat elhárították. A megállapodást még jóvá kell hanyni a zöldek január 4-ére összehívott kongresszusának is.

A megállapodás szerint a zöldek kapják az infrastruktúráért felelős minisztériumot, benne a környezetvédelemmel és a zöld ügyekkel, valamint az igazságügyi, a szociális és egészségügyi és kulturális tárcát. A Néppárté lesz a belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.