A Magyar Antidopping Csoport közleményben utasítja vissza a korrupciós vádakat

sport
2020 január 06., 08:33

"A Magyar Antidopping Csoport tiltakozik, és a leghatározottabban visszautasít minden vádaskodást" - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott, vastag betűkkel szedett közleményében a MACS vezetője, Tiszeker Ágnes. Tiszeker a német közszolgálati televízió, az ARD oknyomozó riportjára reagált. A riport alapvetően a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség pénzügyeivel foglalkozott, mert nyomozásuk alapján az Aján Tamás vezette szövetségben 5,5 millió dollárnak veszett nyoma. A riport mellékszállaként merül fel az, hogy az Aján vezette szövetség legszívesebben a magyar doppingellenőrökkel dolgozott együtt. Ezekről a magyar ellenőrökről állította a riport egyik megszólalója, a moldáv súlyemelők csapatorvosa, hogy lefizethetők.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője
photo_camera Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője Fotó: Sport24/Digisport - screenshot

Az adásban elhangzott vádakra reagálva Tiszeker azt írta, hogy a MACS-nak mindig kiemelten fontos volt a transzparencia, ezért készen állnak választ adni minden megkeresésre. De mint írta, "felháborodottan tapasztalták", hogy az ARD riportjában "az általunk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg", a MACS "dokumentumokkal alátámasztott adatait" a tévé "teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel" a MACS doppingellenőreinek munkáját.

Mint írta, a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA bármikor hozzáférhet a MACS által végzett ellenőrzések dokumentációjához, azok mindig a WADA szabályai szerint zajlottak. Így hozzáférhető a Moldovában 2014 októberében végzett doppingellenőrzéseik teljes dokumentációja is.

Azt is megjegyezte, hogy a MACS ellenőrei "felsőfokú végzettséggel rendelkező, az egészségügy különböző területein tevékenykedő, megbecsült, feddhetetlen szakemberek".