Macron: Olyan korlátozás nélküli katonai és nukleáris verseny alakulhat ki, amilyet az 1960-as évek vége óta nem tapasztaltunk

külföld
2020 február 07., 18:18

Miután az Egyesült Államok felmondta a közepes hatótávolságú rakétákról szóló szerződést és az Iránnal kötött atomalkut, felborult az egyensúly, figyelmeztetett a francia elnök pénteken. Emmanuel Macron hadsereg, a külügyi és a védelmi tárca vezetői előtt mondott beszédében kijelentette:

"egyes államok tudatosan az átláthatatlan, sőt agresszív nukleáris pozíciókat választják, ideértve a zsarolás vagy a tényleges hajlandóság elérésének mértékét is. A hatalmak közötti visszatartó erejű egyensúly tehát instabillá vált. A fejlett rakéták elterjedésével szembe kell néznünk azzal a példátlan helyzettel is, hogy regionális hatalmak képesek vagy képesek lesznek közvetlenül elérni Európa területeit."

Válaszul Oroszország, az Egyesült Államok és Kína intenzív fegyverkezésére, Európának ki kell dolgoznia a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési stratégiát, javasolta. Hozzátette:

"A közepes hatótávolságú rakétákról szóló egyezmény megszűnése, a New Start szerződés jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, az európai hagyományos fegyverzet-ellenőrzési rendszer válsága azzal járhat, hogy 2021-re olyan korlátozás nélküli katonai és nukleáris verseny alakulhat ki, amilyet az 1960-as évek vége óta nem tapasztaltunk."

A Brexit után Franciaország marad az EU egyedüli nukleáris hatalma. Macron hangsúlyozta, országa a fegyverkezésben elrettentő stratégiát folytat, szerinte az európai közösségnek csatlakoznia kellene az erről folytatott párbeszédhez. (Euronews)