Terhességi teszt mintájára készülhet el a koronavírus gyorstesztje

Egészségügy
2020 március 06., 16:22

A rápisilős terhességi tesztek feltalálója, egy Paul Davis nevű tudós, a gyorsdiagnosztikai eszközök kifejlesztésére specializálódott brit Mologic laboratórium munkatársa fejlesztheti ki a koronavírus gyorstesztjét az Egyesült Királyságban - írja a Telegraph.

A lap szerint a brit Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium adott most támogatást a kutatónak a gyorsteszt kifejlesztésére, ami fontos segítség lehet a vírus kimutatásához olyan fejlődő országokban, ahol kevés felszerelt laboratórium áll a szűrésekhez az egészségügyi szakemberek rendelkezésére.

A teszt nagy valószínűséggel úgy fog kinézni, mint egy átlagos terhességi teszt, de vizelet helyett nyálból vagy vérből mutatná ki a vírus jelenlétét. Erre 10-20 percen belül lenne képes, a pozitív vagy negatív eredményt pedig ugyanúgy az indikátorcsíkok számából állapíthatná meg a használó, mint a terhességi gyorsteszteken. A teszt a vírus egyik fehérjetípusát mutatná ki a tesztelt testnedvében, és használata nem igényelne semmilyen szaktudást.

A kutatás egyelőre kezdeti szakaszban van, Davis professzor szerint még legalább 6 hónap, mire elkészülhetnek az első mintadarabok.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már korábban figyelmeztetett, hogy koronavírus-járvány különösen veszélyesre nőhet olyan fejlődő országokban, ahol az egészségügyi ellátórendszer nem elég felkészült a helyzet kezelésére.

A múlt hónapban ezért el is juttattak diagnosztikai eszközökből álló csomagokat 40 afrikai, és 29 dél-amerikai országba. Ezek az eszközök azonban csak napok alatt szolgálnak bármilyen eredménnyel.