Karácsony Gergely is kiküldte a fürkészeket és a portyázókat

Budapest
2020 március 26., 13:40

Karácsony Gergelyék több rakomány védőfelszerelést rendelnek Kínából. Azt mondják, hogy kormányzati segítségre egyelőre nincs kilátás, így a főváros maga kezdett beszerzésbe. Erre azért volt szükség, mert a kerületi szakrendelők és a háziorvosok nagyon nehezen jutnak védőfelszereléshez. Az államtól ugyan kaptak három FFP1-es maszkot (FFP=Filtering Face Piece), amin osztozniuk kell az asszisztensükkel, de ez semmire nem elég.

Kinek a feladata a háziorvosok védelme?

A Kossuth rádióban, Nagy Katalin és Kocsis Máté beszélgetésében is szóba került a téma. Ott a riporter felvetette, hogy ha egy magyar háziorvosi praxis átlagos havi bevétele eléri az 1,6 millió forintot, akkor miért nem tudják ennyi pénzből maguk megoldani a pár ezer forintos védőfelszerelés beszerzését?  

link Forrás

A rendelők és a fővárosi kerületek az elmúlt időkben már próbáltak saját úton felszereléseket vásárolni, hogy ellássák a saját szakrendelőiket és segítsék a háziorvosaikat. De ez egyáltalán nem egyszerű és nem csupán pénz kérdése. Mindenből, de a speciális, szűrővel ellátott maszkokból különösen nagy a hiány. Ha egyes önkormányzatoknak sikerült is a beszerzés, a szűrővel ellátott maszkokhoz csak többszörösen túlárazva lehet hozzájutni, és óvatosnak kellett lenni, mert sok szélhámos ugrott be a maszkbizniszbe. 

„Még egyszer mondom, igyekszünk mindent megtenni, hogy a lehető legtöbb rászoruló embert ellássuk maszkokkal, de mindenkinek nem fogunk tudni juttatni. Ha megérkeznek a maszkok, akkor annak a szétosztásáról, a szétosztás kritériumairól, részletesen tájékoztatni fogjuk Önöket”  (Erzsébetvárosi önkormányzat tájékoztatója.)

Tehát a leterhelt szakrendelők és háziorvsok nem tudják maguk megoldani a jó minőségű védőfelszerelések beszerzését.

Ráadásul nem is csak az egészségügyi dolgozókról van itt szó. A szociális munkát végzőknek, a tömegközlekedésben dolgozóknak, a betegeknek és az önkénteseknek is szükségük van védőfelszerelésre. Információink szerint a fővárosnál már zajlik a közbeszerzés. A napokban aláírják a szerződést a sebészi maszkokról, gumikesztyűkről és az FFP2-es, szűrős maszkokról. Arról, hogy pontosan hány darabot sikerül beszerezni a főváros egyelőre hivatalosan nem nyilatkozik, de úgy tudjuk, hogy sebésziből, több, mint egymilliót, speciális maszkból pedig 250 ezer darabot várnak. 

Az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94 százalékát szűrik meg és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak. Ezek a maszkok a járvány előtt 150-400 forintba kerültek, jelenleg azonban 2000 és 5000 forint között mozog az áruk. Úgy tudjuk, hogy Karácsonyék 6-700 forintért juthatnak darabjukhoz. 

Karácsony Gergely a 24.hu-nak azt mondta napokon belül megérkezhetnek a felszerelések.

„Elindítottuk azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudjuk ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, és a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni. Azon vagyunk, hogy a budapestieknek is tudjunk adni. Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk.” 

photo_camera Fotó: Orbán Viktor Facebook

A szabad Pécs írta meg, hogy FFP2-es maszkokból a kormány is rendelt egyszer kétszázezer, egyszer ötszázezer darabot. Hogy ezek mikor érkeznek meg, arról a kormány egyelőre nem adott tájékoztatást.