Szingapúr is bezárja az iskolákat és a legtöbb munkahelyet

Egészségügy
2020 április 03., 19:18

Jövő kedden elkezdik bezárni a szingapúri munkahelyeket, az alapvető szolgáltatásokat és néhány kulcsiparágat kivéve, szerdától kezdve pedig az összes iskola átáll távoktatásra - jelentette be pénteki tévébeszédében Lee Hsien Loong miniszterelnök, a fertőzöttek számának ismételt megugrására hivatkozva. A korlátozásokkal párhuzamos komoly gazdasági élénkítő csomaggal fognak próbálkozni.

A lépés azért globális fontosságú, mert Szingapúr volt azon országok egyike, amelyek eddig a mainstreamnek számító módszertől eltérő taktikával harcoltak a koronavírus-járvány ellen, ráadásul feltűnő sikerrel. Nem voltak puhák, sőt inkább a villámgyorsan bevezetett és fegyelmezetten betartott kőkemény intézkedések jellemezték őket. De amellett, hogy bezárkóztak, minden gyanús polgárt azonnal karanténba zártak és a legmodernebb technológia segítségével kutatták fel a potenciális fertőzésforrásokat és nyomozták ki a fertőzési láncokat, illetve szigetelték el a veszélyeztetett csoportokba tartozókat, a mindennapi életet és a gazdaságot nem állították le, eltérően a világ nagy részétől. Még az iskoláikat sem zárták be. Ez a módszer annyira jól működött, hogy Dél-Koreával együtt egy időre bezzegországokká váltak. 

De jó két héttel ezelőtt már arról írtunk, hogy Szingapúrban, Tajvanon és Hongkongban újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, leginkább a fertőzött területekről hazatérők miatt. A városállamban azonban az utóbbi napokban nőtt azon esetek száma is, amikor nem volt kimutatható külső forrás. Szingapúr mindezek miatt most a mindennapi élet és a gazdaság befagyasztása mellett döntött. 

“Úgy döntöttünk, hogy a fokozatos szigorítások helyett inkább azonnal határozottat lépünk, hogy ezzel megelőzzük a járvány eszkalálódását” - fogalmazott Lee miniszterelnök. A konkrét várható lépések nagyrészt hasonlítanak a nálunk is bevezetettekhez:

  • Bezárnak a kaszinók és vidámparkok.
  • Nyitva maradnak az élelmiszerboltok, piacok, szupermarketek, klinikák, kórházak, közszolgáltató és közlekedési cégek, illetve a bankok.
  • Az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek vendégeket egyáltalán nem fogadhatnak, házhoz viszont szállíthatnak.
  • A stratégiai jelentőségű iparágak nem állnak le.
  • Az óvodák és iskolák alapvetően bezárnak, de azok gyerekeit, akik tovább dolgozhatnak, korlátozott szolgáltatást nyújtva továbbra is fogadják.
  • A kormányzat 180 fokos fordulatot hajt végre maszkügyben: eddig nem javasolták a köztéri maszkviselést, ötödikétől viszont átállnak a maszkok ingyenes osztogatására.

(via Bloomberg)