Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat

ÁLLAT
2020 április 06., 04:04

Hogy a jövőben megelőzzük a hasonló járványokat, be kellene tiltani azokat a piacokat, ahol él és halott vadállatokat árulnak -mondta az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema.

Azok után, hogy kiderült, hogy a koronavírus a vuhani vadállat piacról indult, ahol az emberek denevéreket, farkaskölyköket, kígyókat árultak, Kína betiltotta az ilyen jellegű piacokat. Az ENSZ vezetője szerint bizonyított, hogy az ebola járvány és a Nipah-vírus is vadállatok eladásával állt összefüggésben, csakúgy, mint Vuhan esetében.  

„Azt az üzenetet kapjuk most, hogy ha nem foglalkozunk a természettel, akkor majd ő foglalkozik velünk” - mondta Mrema.

Ugyanakkor hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy például Afrikában emberek millióinak megélhetése függ a vadállat piacoktól, és ha ezeket bezárnák, akkor az emberek illegális kereskedelembe kezdenének, ezzel akár a kihalás szélére sodorva veszélyeztetett állatfajokat. Mrema szerint meg kellene találni az egyensúlyt a betiltás és az engedélyezés között.

Jinfeng Zhou, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára szerint is állandóvá kellene tenni a vadon élő állatok piacának betiltását.

„Az emberi betegségek több mint 70 százaléka vadon élő állatokból származik, az elfogyasztásuk ráadásul a fennmaradásukat is veszélyezteti” - mondta Zhou. (Guardian)