Orbán szövetségeseinek a részvényei nagyot erősödtek a felhatalmazási törvény óta

POLITIKA
2020 április 15., 17:24

A Bloomberg arról írt, hogy miután a Fidesz a felhatalmazási törvénnyel megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, a lépés az EU-ban sok kritikát kapott, ugyanakkor Orbán szövetségeseinek (a családjának és a barátainak tulajdonában álló cégek) részvényei kilőttek.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az Opus Global Nyrt. árfolyama 57 százalékkal erősödött a március 30-i parlamenti szavazás óta, szemben a BUX-index 5,7 százalékos emelkedésével. A Mészáros és Tiborcz István tulajdonában álló Appeninn Nyrt. 25 százalékot nőtt, és a szintén Mészároshoz köthető 4iG Nyrt. is izmosabb lett. Mindhárom céget rendesen kitömik állami szerződésekkel.

Közben azt tervezik, 10 évre titkosítják a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával kapcsolatos szerződéseket. A Magyarország történetének legnagyobb vasúti beruházásaként is hivatkozott gigantikus fejlesztés összértéke közel 590 milliárd forint, amit 15 százalékban a magyar állam, nagyobb részt pedig a kínai Eximbank fedez majd, és Mészáros Lőrinc cégcsoportja veszi ki a legnagyobb részt a munkálatokból.

Bár a gazdaságvédelmi intézkedések még mindig nem teljesen világosak, miután Orbán azt mondta, kormányzati segítséget nyújtanak a válság által legjobban sújtott szektoroknak (turizmus, építőipar), az Opus részvényei 20 százalékkal nőttek a következő napokban. (Bloomberg)