A brit multimilliomos beperelte a PwC-t, mert nem kapott elég jó adóelkerülési tanácsot

külföld
2020 május 20., 16:07

A brit ruhaipari vállalat, a Matalan multimilliomos alapítója beperelte a könyvelőit, a vád szerint azért, mert nem segítették elég jó adóelkerülési tanácsokkal. Mindez hetekkel azután derült ki, hogy a vállalat több tízmillió fontnyi közpénzt kapott a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

photo_camera Fotó: VALERY HACHE/AFP

A multimilliomos John Hargreaves szerint a világ egyik legismertebb könyvvizsgáló és tanácsadó cége, a PwC hanyag munkát végzett 2000-ben, amikor azt tanácsolták neki, hogy ha Monacóba helyezi át a székhelyét, akkor eladhatja úgy a 237 millió font értékű tulajdonrészét, hogy nem kell adót kéne fizetnie a tőkenyereség, illetve a bevételei után.

A Hargreaves-család vagyonát a legutóbbi összesítések 550 millió fontra teszik. Az alapító nem sokkal azután adta el a részesedését, hogy a vállalatot 1998-ban bevezették a londoni tőzsdére. Elmondása szerint ő a megbízhatónak gondolt adótanácsadók szavaira hallgatva döntött úgy, hogy a tevékenységét előbb Monacóba helyezte át, majd részvényeit onnan értékesítette egy hónappal később.

A dolog azonban nem ment simán, a brit állam adóhatósága megtámadta a lépést, és hosszú éveken át tartó jogi csatározás vette kezdetét. Mint most a Guardian írja, Hargreaves keresete a PwC-vel szemben mindaddig jegelve volt, míg zajlott az adóhatósággal szembeni pereskedés, és a milliomos szemszögéből nézve az ügy a létező legrosszabb pillanatban éledt fel újra: amikor kiderült, hogy az országszerte 232 üzletet fenntartó ruhaipari vállalat komoly, sok tízmillió font értékű kormányzati segítséget kap. A vállalat 2006 óta van ismét a család kezében, jelenleg John Hargreaves legidősebb fia a vezérigazgató.

A most napvilágra került kereset szerint Hargreaves azzal érvelt, hogy ő az adótanácsadóit követve gondolta azt, hogy a tartózkodási helyének áthelyezésével jogszerűen és hatékonyan járt el.

A 76 éves milliomos amúgy több mint 13 évnyi pereskedés után 2018-ban végül 35 millió fontot fizetett meg a brit adóhatóságnak. Az adóhatóság többek között azért nem vette be könnyedén a monacói székhelyről szóló állítást, mert Hargreaves hetente három napot még a Matalan liverpooli központjából dolgozott. A pereskedés a brit kormányügynökség és a milliomos között nem ért véget, mivel a hatóság további 84 millió fontot követel még a férfitól, de tavaly a bíróság Hargreaves javára ítélt, azt állítva, hogy az adóhatóság egy túl régi tartozást próbál behajtani. Ezt a döntést az adóhatóság megfellebbezte.

A kárpótlási keresettel kapcsolatban a PwC is arra számít, hogy ez már egy elévült ügy, és a bíróság nem fog érdemben foglalkozni vele.