Grecsó Krisztián: „A kötelező örökbefogadási tanfolyamot megszüntetni csak a gyerekek kárára lehet”

gyermekvédelem
2020 június 03., 13:59

Öt ismert magyar művész, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza, Tompa Andrea és Kollár-Klemencz László szólalt fel közös videóban a kormány törvényjavaslatával kapcsolatban, ami alapján a jövőben

nem lenne kötelező felkészítő tanfolyam elvégzése örökbefogadó pároknak.

A törvényjavaslatról hosszabb cikkben mi is megírtuk, hogy a Novák Katalin vezette család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság célja vele egyszerűbbé és gyorsabbá tenni az örökbefogadás folyamatát.

A téma szakértői, gyermekvédelmi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a kötelezőség eltörlésével várhatóan pont azok nem végzik majd el a 40 órás képzést, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Ez „tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet” - fogalmaz a javaslat visszavonását szorgalmazó petíció az aHang platformon.

Az aHang szervezésében készült el az a videó is, amelyen az öt, örökbefogadó szülőként érintett alkotó beszél arról, miért nem értenek egyet a lépéssel.

link Forrás

„Az örökbefogadás egy nagyon jól funkcionáló családot is nehéz helyzet elé állít, mindenképpen nagy háttértudás és támasz kell ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudjuk” - mondja Tóth Krisztina költő, aki állítása szerint a tanfolyamon kapott olyan segítséget, ami nélkül nem tudott volna kezelni számos helyzetet az örökbefogadás utáni első időszakban.

„Ezt minden szülőnek ki kellene járni, nem csak az örökbefogadó szülőknek” - magyarázza Tompa Andrea, író.

„Csodákat ettől a negyven órás dologról sem lehet várni, de azt igen, hogy felhívja a figyelmet olyan veszélyekre, amikre az örökbefogadó szülő nincs tisztában addig. Az, hogy ez opcionális legyen, az megengedhetetlen” - mondja Röhrig Géza színész, a Saul fia főszereplője.

Grecsó Krisztián szerint tévedés azt gondolni, hogy a tanfolyam kötelezőségének kivezetése megkönnyítené az örökbefogadás folyamatát.

„Amennyiben ez a tanfolyam nem kötelező, nem fogja elvégezni senki. (...) Akik ezzel a gesztussal úgy vélik, hogy megkönnyítik az örökbefogadás folyamatát, azoknak tájékozódni kellene arról, hogy az örökbefogadás miért nehéz, miért kell éveket várni. Nem a tanfolyam miatt”

- mondja. Az író a felvételen azt is hozzáteszi: ezt a rendszert valóban meg lehetne reformálni, rengeteg mindent lehetne a gyermekek védelmében tenni, de a tanfolyam megszüntetése szerinte csak a gyermekek kárára történhet.