Észre sem veszik a családok, és már örökbe adták a gyereküket

gyermekvédelem
2020 május 23., 02:11
  • Az új örökbefogadási törvényjavaslat legtöbbet kritizált pontja, hogy nem tenné kötelezővé a felkészítő tanfolyamot, és a kiemelt gyerekeket 6 hónap helyett 3 hónap alatt örökbeadhatóvá nyilvánítaná.
  • A szakemberek attól tartanak, a három hónap arra sem lesz elég, hogy a szülő felfogja, hogy kiemelték a gyerekét, a tanfolyam eltörlése miatt pedig rengeteg gyereket fognak visszaadni.
  • A törvényjavaslat szerintük nem a gyerekek, hanem az örökbefogadók érdekeit védi.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár május 12-én mutatta be a kormány az örökbefogadás meggyorsítása és egyszerűbbé tétele érdekében hozott javaslatát. Ennek főbb elemei:

  • az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek;
  • egyszerűsödik a honosítás, ha egy magyar család külföldről fogadna örökbe gyereket;
  • az örökbefogadó szülő és a 3. életévét betöltött gyermek életkora között előírt legfeljebb 45 év korkülönbséget 50 évre emelik.

A tanfolyam eltörlése keltette a legnagyobb megütközést mind a szülők, mind a szakemberek körében, az LMP pedig be is jelentette, hogy törvénymódosító javaslatot ad be. A Novák Katalin által előterjesztett javaslatnak azonban nem a tanfolyam az egyetlen problémás eleme. A szakmában régóta dolgozók nem értik, hogyan vett hirtelen ekkora fordulatot a gyermekvédelem.

Nem a gyerekek, hanem az örökbefogadók érdekeit nézik

Az egyik család- és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint a törvényjavaslat legmegdöbbentőbb pontja, hogy három hónap után örökbefogadhatónak nyilvánítható a gyerek, ha az eredeti szülei egyáltalán nem érdeklődnek iránta semmilyen formában. Szerinte ez rettentően kevés idő:

„Észre se veszik a családok, és már örökbe adták a gyereküket. Három hónap alatt a szülők még fel sem fogják, hogy mi történik velük.”

A családból kiemelt gyerekeket sokszor a család eredeti lakóhelyétől messzire viszik, a vezető pedig nem egyszer találkozott olyan esettel, amikor a család nem tudott menni látogatni, mert nem telt a vonatpénzre, volt, hogy a szervezet gyűjtötte össze a pénzt a család megsegítésére. A gyermekvédelmi szakember tapasztalatai szerint az is visszatartó tényező olykor, hogy a szülők mindenképpen valami ajándékkal szeretnének menni a gyerekhez, de nem telik rá, anélkül pedig nem mernek beállítani.

Ha egy szülő nem bukkan fel három hónap alatt, az a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy nem érdekli a gyerek, inkább valószínű, hogy valami külső tényező tartja vissza.Másrészt a kapcsolattartást a gyámhatóság szabályozza, ha pedig valamilyen betegség miatt lemondanak 1-2 alkalmat, akkor már szinte le is telt a három hónap és a család megint csak önhibáján kívül mulasztotta el a látogatást. Ugyanakkor a jogszabály szerint más formában, például telefonon is érdeklődhetnek a szülők, csakhogy ez nem minden életkorú gyerek esetében kivitelezhető.

Szerinte a gyermekvédelmi alapellátás fejlesztésével, és a vér szerinti szülők jelentősebb támogatásával hatékonyabbá lehetne tenni a gyermekek "visszagondozását" családjuk körébe. A szakember úgy látja, hogy ezzel csak spórolni szeretnének az államkasszának, mert így kevesebb ideig kell fizetniük a gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek után.

Székely Zsuzsanna, pszichológus, aki 41 éven keresztül dolgozott a gyermekvédelemben, és többek között a tanfolyam anyagának kidolgozásában is részt vett, hasonlóan vélekedik:

„A gyermekvédelemnek az az elsődleges célja, hogy a gyerek a saját családjában maradjon. Az anyák a gyermektől való elszakadáskor krízisbe kerülnek, aminek közel három hónap a kifutási ideje, mielőtt lépni tudnának, hogy visszakapják a gyereküket. Ha eddig fél év alatt sem tudtak segíteni a szakellátásba utalt gyermekek szülein, vagy dönteni a gyermek örökbeadhatóvá nyilvánításáról, akkor három hónap alatt hogy fog menni?”

Ráadásul a családból való kiemelés nem csak a szülő, hanem a gyerek számára is hatalmas trauma. Nem lesz ideje feldolgozni, hogy kiszakították a családjából, máris egy másikba kerül.

„Ez a törvényjavaslat nem a gyerekek érdekeit tartja szem előtt, hanem az örökbefogadókét. Én egy 180 fokos fordulatot látok most a gyermekvédelemben” – mondja Székely Zsuzsanna.

A pszichológus azzal sem ért egyet, hogy a külföldről örökbefogadott gyerekek honosítását is egyszerűsítené a javaslat. Van itthon elég örökbefogadható gyermek, csak a magyarok nem szívesen fogadnak örökbe roma és fogyatékossággal élő gyerekeket. A KSH adatai szerint 2017-ben 234 magyar állampolgárságú gyereket adtak örökbe külföldre. Székely úgy látja, hogy őket magyar családoknak kellene örökbeadni, nem pedig külföldről egyszerűsíteni az örökbefogadást.

Székely szerint a korkülönbség felemelése se ad ünneplésre okot, ugyanis a szakma már a 45 év korkülönbséget is soknak tartotta, a késői gyerekvállalással, szülévé válással kapcsolatosan felmerülő, és a kamaszkorban kritikussá váló nevelési
nehézségek, kudarcok miatt.

Ha nincs tanfolyam, megnő az esély, hogy visszaadják a gyerekeket

A család és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint a 40 órás tanfolyam nagyon fontos eleme az örökbefogadási procedúrának. Ez eddig egyébként 60 ezer forintba került a családoknak, de Novák Katalin a Facebookján jelentette be szerdán, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy ingyenes legyen a tanfolyam, de kötelező nem lesz.

A család és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint azért lenne fontos a kötelező tanfolyam, mert itt nem csak arról van szó, hogy az örökbefogadókat a szülőségre készítik fel, hanem arra, hogy hogyan kezeljék a gyereknél azt a traumát, amit az váltás okozott. Itt beszélik át, hogy a gyerekeknek milyen fejlesztésekre kell járniuk, milyen terápiára lesz szükségük, és itt szembesülnek az örökbefogadók azzal, hogy mennyi feladat hárul rájuk. Például az is itt dől el, hogy a szülő alkalmas-e arra, hogy örökbefogadó legyen, vagy még nem áll készen, esetleg a személyisége nem megfelelő hozzá. Ha pedig nem lesz tanfolyam, akkor elképzelhető, hogy az örökbefogadók már akkor döbbennek rá, hogy mégsem alkalmasak az örökbefogadásra, amikor már náluk van a gyerek, ezért sokan vissza fogják őket adni, ami csak újabb trauma lesz a gyerek életében.

Mindenki érdekét szolgálná a tanfolyam megtartása

Ráadásul a szakember szerint a tanfolyam egyáltalán nem lassítja az örökbefogadás folyamatát – ezzel indokolták a lazítást –, a tanfolyamot már azelőtt elvégzik ugyanis a szülők, hogy megtalálnák, kiválasztanák az örökbeadható gyereket. Székely Zsuzsanna is úgy véli, hogy elsősorban a bürokrácián kellene időt spórolni, több szakembert kéne alkalmazni, és időnként ellenőrizni, hogy teszik-e a dolgukat.

Székely azt mondja, hogy a tanfolyam eltörlése előtt azért is állnak értetlenül, mert éppen Novák Katalin volt az egyik nagy támogatója. Ő vezette be még 2014-ben.

Millió kérdéssel érkezel egy ilyen tanfolyamra

Egy budapesti házaspár szerint, akik nemrég fogadtak örökbe egy kisfiút, nagyon hasznos volt a 40 órás tanfolyam.

„Eleve, mikor odamész az első órára, már millió kérdéssel és teljes bizonytalanságban érkezel. Olyan kérdések foglalkoztatnak, hogy kialakulhat-e így is kötődés, vagy hogy hogyan és mikor mondod el a gyereknek, hogy nem ti vagytok a vérszerinti szülei.”

A tanfolyamon a Tegyesz egy munkatársa és pszichológus készíti fel az örökbefogadó szülőket a nem várt nehézségekre. A 444-nek nyilatkozó egyik szülő szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki a második alkalom után rájön, hogy még nem áll készen az örökbefogadásra, mert még nem dolgozta fel azt a traumát, hogy nem lehet saját gyereke. Azt mondja, ők nem érezték, hogy az örökbefogadás bármely szakaszán akadozott volna az ügyintézés. Újszülött babát szerettek volna, ezért tisztában voltak vele, hogy a hosszú várólista miatt ez akár hét évbe is beletelhet. Végül két év alatt sikerült egy 3 hónapos babát örökbefogadniuk, és nem gondolják, hogy lassú lett volna a folyamat.