Többé nem lesz kötelező tanfolyamra járni örökbefogadás előtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Számos ponton egyszeűsítené és gyorsítaná az örökbefogadási eljárást a kormány módosítási javaslata. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár kedden így foglalta össze a legfontosabb változásokat:

  • újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, 
  • az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése,
  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei,
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek.

Az eddigi szabályok szerint eddig az örökbefogadók legfeljebb 45 évvel lehettek idősebbek az örökbefogadott gyereknél. Ez továbbra is érvényben marad, de három év feletti gyerek esetében akkor is megadható lesz az engedély, ha legfeljebb 50 év a korkülönbség. 

Az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést is biztosítanak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér