Többé nem lesz kötelező tanfolyamra járni örökbefogadás előtt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Számos ponton egyszeűsítené és gyorsítaná az örökbefogadási eljárást a kormány módosítási javaslata. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár kedden így foglalta össze a legfontosabb változásokat:

  • újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, 
  • az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése,
  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei,
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek.

Az eddigi szabályok szerint eddig az örökbefogadók legfeljebb 45 évvel lehettek idősebbek az örökbefogadott gyereknél. Ez továbbra is érvényben marad, de három év feletti gyerek esetében akkor is megadható lesz az engedély, ha legfeljebb 50 év a korkülönbség. 

Az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést is biztosítanak.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót