Eltávolítanak egy bostoni szobrot, amelyen egy felszabadított, fekete rabszolga térdel Lincoln elnök lábainál

külföld
2020 július 01., 18:22

Egyhangúlag támogatta a bostoni művészeti bizottság az „Emancipációs emlékmű” eltávolítását, amelyen egy felszabadított fekete rabszolga, Alexander Archer alakja térdel Abraham Lincoln elnök lábainál. Az 1879-ben készült, Boston belvárosában található szobor egy replika, az eredetijét 1876-ban állították fel Washigtonban.

photo_camera Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A szobrot jóformán a felállítása óta kritizálták, de a szobordöntési hullám hatására június elején egy bostoni színész-aktivista, Tory Bullock online petíciót indított az eltávolítására, amit több mint 12 ezren írtak alá. Ezt két nyilvános közmeghallgatás követte, ezután hozták meg a döntést.

A CNN által idézett közlemény szerint „a bostoniak generációk óta kérték a szobor eltávolítását, mert rasszista módon ábrázol egy fekete férfit. Sokan úgy érzik, a szobor úgy tesz, mintha egyetlen ember vetett volna véget a rabszolgaságnak, és félrevezető módon mutatja be az Egyesült Államok komplex történelmét”.

Martin Walsh bostoni polgármester is támogatja a döntést: azt mondta, sok helyi lakos és Bostonba látogató embert rosszul érintett, hogy a szobor bagatellizálja a feketék abolicionista mozgalomban betöltött szerepét.

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor távolítják el a szobrot, és az sem tisztázott, hová kerül majd, de a bizottság azt ígérte, nyilvános helyet keresnek neki, ahol új kontextust adhatnak a műnek.