Magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

külföld
2020 szeptember 28., 02:36
Soós Zoltán független polgármesterjelölt szavaz a marosvásárhelyi önkörmányzati választáson.
photo_camera Soós Zoltán független polgármesterjelölt szavaz a marosvásárhelyi önkörmányzati választáson. Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármesterválasztást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. A hivatalos szavazatszámlálás még tart, de ötven százalékos feldolgozottságnál Soós kampánystábja már be is jelentette a győzelmét. A szavazatok felének összesítése alapján Soós csaknem háromszor annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végzett riválisa, a Pro Romania párt színeiben indult Claudiu Maior.

A Transindex éjfélkor összesítette az addigi eredményeket, azok alapján Románia-szerte legalább 96 településen lesz RMDSZ-es magyar polgármester. Az RMDSZ eredményeit ezen a térképen lehet követni.

Az RMDSZ amúgy kétszáz polgármesteri hely megszerzését célozta meg.

A győztesek között van Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is. Ő onnan lehet ismerős, hogy márciusban a Fideszhez nagyon közeli Magyar Polgári Párt egyik tagja túlzott magyarkodásért, szeparatizmus vádjával jelentette fel az akkor éppen pártot alapító Gálfit. Gálfi pártja ellen kiállt Szász Jenő, egykori erdélyi politikus, jelenleg a magyar kormány Nemzetstratégiai Kutatóintézetének elnöke is.