A Boko Haram magára vállalta a nigériai diákok elrablását

külföld
2020 december 15., 10:39

Múlt héten motorokon érkező fegyveresek törtek be az észak-nigériai Katsina állambeli Kankara bentlakásos iskolájába, ahonnan több száz diákot hurcoltak el. Az iszlamista terrorszervezet kedden bejelentette, hogy felelősséget vállalnak az akcióért - írja a Guardian.

A Boko Haram vezetője, bubakar Shekau hangfelvételt adott ki, melyen azt mondja: „Testvéreink álltak a katsinai emberrablás mögött”.

A szervezet 2014 áprilisában 276 lányt rabolt el Chibokban, közülük úgy 100-an még mindig nem kerültek elő. A Boko Haram több más iskolást és több ezer embert rabolt el Nigéria északkeleti területén, és az elmúlt időkben terjeszkedni kezdtek az ország északnyugati részén is.

Ugyanakkor a mostani, tömeges emberrablással kapcsolatban sokakban kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire volt benne a szervezet keze. Shekau nem nagyon árult el részleteket, és a katsinai hatóságok már kaptak is váltságdíj-követeléseket egy bűnözőkből álló csoporttól, akikről tanúk állítják, hogy ők álltak a támadás mögött.