Motoros fegyveresek hatoltak be egy nigériai bentlakásos középiskolába, és tüzet nyitottak

külföld
2020 december 13., 06:15

Egy fegyveres támadás után 54 diák tűnt el az észak-nigériai Katsina állambeli Kankara bentlakásos főiskolájából – közölte az Arise helyi televízió.

„Az iskolában 884 diák volt, ismételt ellenőrzések után kiderült, hogy 54-en nyomtalanul eltűntek” – mondta az iskola egyik dolgozója.

A motorokon érkezett támadók péntek este hatoltak be a tanintézet területére és nyitottak tüzet, amikor a diákok már aludtak. A bentlakásos iskolában csak fiúk tanulnak.

A támadást 48 órával azután hajtották végre, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök látogatást tett szülővárosában, a szintén Katsina államban találgató Daurában.

A rendőrség szombati közleménye szerint tűzharcban sikerült néhány fegyverest visszavonulásra bírni, és a diákok át tudtak mászni az iskola kerítésén, és biztonságba menekülni, a 200 eltűnt diák többsége később vissza is tért.

photo_camera Fotó: Olukayode Jaiyeola/NurPhoto via AFP

Gambo Isah, a biztonsági erők szóvivője szerint a nigériai rendőrség, a hadsereg és a légierő nagyszabású mentőakciót indított a gyerekek kiszabadítása érdekében. „Rendőrségi alakulatok követték az elkövetőket, sikerült 200 diákot visszaszerezni” – mondta.

Aminu Bello Masari, Katsina kormányzója szombaton a főiskolába látogatott. Azt mondta, a kormány mindent megtesz a diákok kiszabadításáért, és azonnali hatállyal elrendelte az államban lévő bentlakásos iskolák ideiglenes bezárását.

Az első nyomozati eredmények szerint feltehetőleg emberrablókról van szó, akik váltságdíjat akarnak kicsikarni, de hasonló atrocitásokat a Boko Haram iszlamista terrorszervezet is elkövetett már. (BBC, MTI)