Világszerte tőzsdei csúcsokat hozott Biden beiktatása

gazdaság
2021 január 21., 12:04

Bár Donald Trump és a republikánus párt azzal ijesztgették a szavazóikat, hogy Joe Biden gyakorlatilag kommunizmust fog bevezetni az Egyesült Államokban, a piaci befektetők világszerte annyira lelkesek Biden beiktatásától, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is csúcsokat döntöttek a tőzsdei árfolyamok.

A nagy amerikai tőzsdeindexek, mint az S&P 500 és a Nasdaq új rekordokat értek el Biden beiktatásának napján, a csütörtöki piacnyitás után pedig az európai indexek is növekedni kezdtek. Az európai bankok és autógyártók részvényei 1 százalékkal emelkedtek, a brit FTSE, a német DAX és a francia CAC tőzsdeindexek is 0,2-0,4 százalékos növekedéssel kezdték a kereskedést.

A befektetők arra számítanak, hogy Biden és a kongresszus mindkét házában többségbe került demokraták hamar döntenek egy 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programról,ami a globális gazdaságra is hatással lesz, miközben a monetáris kondíciók is lazák maradnak. A Reutersnek nyilatkozó befektetési elemző szerint ugyan igaz, hogy Biden részben a cégek és a gazdagok adójának emelésével akarja majd a költségvetési stimulust finanszírozni, de a befektetők úgy látják, hogy nagyobb lesz az élénkítés haszna, mint az adóemelések miatti veszteség.

Ahogy korábban írtuk, önmagában az, hogy a Demokrata párt a szenátusban és a képviselőházban is többségbe került, még nem jelentené azt, hogy Biden tervei, például a költségvetési költekezésről és adóemelésről szóló gazdasági csomagjai simán átmennek majd a törvényhozáson. Az elmúlt napokban viszont több republikánus politikus is jelezte, hogy hajlandók a demokratákkal együttműködni a stimulus programon - még ha többeknek túl soknak tűnik a demokraták 1900 milliárdos terve. Így pedig már sokkal valószínűbb, hogy az amerikai GDP legalább 5 százalékát kitevő gazdasági csomagot hamarosan megszavazzák.