Bioüzemanyaggal működő rakétát teszteltek

TECH
2021 február 01., 07:36

Vasárnap délután Maine államban egy elhagyatott katonai bázison egy teherautó platójáról lőttek ki egy olyan rakétát, ami történelmet írhat, mivel hivatalosan ez az első olyan rakéta, amit biológiai eredetű üzemanyaggal bírtak működésre.

Az üzemanyagot feltaláló Sascha Deri csak a lényeget nem árulta el, hogy pontosan miből áll a rakétát meghajtó üzemanyag, mindenesetre annyit elmondott, hogy az alapanyag a világ összes gazdaságában beszerezhető. A bluShift Aerospace alapítója és vezetője csapatával az elmúlt hat évben kísérletezte ki az üzemanyagot, amihez terveztek egy szintén egyedülálló hibrid motort is.

„Szeretnénk bebizonyítani, hogy a biológiai üzemanyag ugyanolyan jól szolgálhat, ha nem jobban, mint a hagyományos üzemanyagok, amikkel az űrbe juttatják a rakétákat” – mondta Deri, aki hozzátette, hogy az általa fejlesztett üzemanyag kevesebbe is kerül és egyáltalán nem mérgező, a tetejébe pedig teljes mértékben karbonsemleges is.

A rakéta, mindössze 6 méter hosszú és 250 kg súlyú volt, így ha az üzemanyagot nagyobb rakétákhoz egyelőre nem is fogják használni, arra mindenképpen jó lesz, hogy olcsósága miatt többen tudjanak kísérletezni.

Deri úgy fogalmazott, hogy a SpaceX vagy az ULA olyanok, mint a tehervonatok, ők pedig szeretnének egy sokkal kisebb űrrepülő szolgáltatást elindítani, mert az űrhöz egyelőre nincs Uber: „Szeretnénk az űr Uber-szolgáltatása lenni”.

(BBC)