A Blikk szerint Kósa Lajosnak fegyvereket, ékszereket, festményeket kellett volna elhoznia a német nagykövetségről a csengeri örökösnőnek

POLITIKA
2021 február 19., 10:05

Közjegyzői okiratban hatalmazta fel a csengeri örökösnőként ismert P. Mária Kósa Lajost, hogy értéktárgyakat és készpénzt szállítson neki, írja a Blikk pénteki nyomtatott száma, amiről a hvg.hu számolt be.

Az értéktárgyak közt fegyverek, ékszerek, festmények és dísztárgyak voltak, a budapesti német nagykövetségről kellett volna elhoznia őket a fideszes képviselőnek. A Blikk szerint, ha tényleg elment volna a hagyatéki vagyontárgyakért, kamionra lett volna szüksége.

A Blikk által ismert iratokból nem derül ki, Kósa elfogadta-e a meghatalmazásokat és ajándékozási szerződéseket. Vallomásában Kósa azt állította, nem tudott ezekről, nem látta P. Mária vagyontárgyait, és megbízást sem fogadott el. De voltak ajándékozási szerződések, amiken szerepelt az aláírása.

Fiák István, Kósa Lajos és Novák Katalin a 2018-as Tusványoson
photo_camera Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A lap néhány napja arról írt, hogy az egyik ajándékozási szerződés értelmében Kósa tulajdonába került volna az egyik legnagyobb francia bank, a Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) 24,09 százaléka. A csengeri örökösnő azt állította neki, 99 százalékos részesedése van a bankban. Egy másik szerződésben pedig a Blikk szerint egy svájci repülőcég osztalékjövedelmének öt százalékát is Kósának adta, öt évre, amit a fideszes politikus szintén köszönettel fogadott el.

A Blikk idézte Kósa rendőrségi vallomását is, melyben arról beszélt, hogy a két ajándékozási szerződés megkötésének körülményeire nem emlékszik, és. Sz. Gábornéval kapcsolatban mindvégig az volt a magatartása, hogy tőle semmit nem fogad el, sem pénzt, sem ajándékot, sem egyebet. Kósa szerint a két ajándékozási szerződés az aláírás pillanatában semmis volt, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó birtokában.

Hogy mik lehettek Kósa indítékai, és hogy akkor is súlyos dolgokkal kell elszámolnia, ha simán csak hülye volt, és bedőlt az örökösnőnek, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.