Felmentették a vádak alól a volt brazil elnököt, Lulát

bűnügy
2021 március 08., 20:44

Felmentette a korrupciós vádak alól a brazil legfelsőbb bíróság a volt elnököt, Luiz Inácio Lula da Silvát, így akár indulhat is a 2022-es elnökválasztáson is, írja a BBC.

A Lula néven ismert elnök már 2019 novemberében elhagyhatta a börtönt 580 benntöltött nap után. 2018 áprilisában zárták be korrupcióért és pénzmosásért. Lulát 8 év 10 hónapra ítélték, mert a vád szerint tengerparti apartmant kapott egy korrupciós botrányban érintett cégtől - majd 2019 elején további 12 évet kapott egy vidéki házának törvénytelen felújítása miatt.

2019-ben Lula több rabbal együtt azért szabadulhatott, mert a legfelsőbb bíróság változtatott a büntetőtörvényen, ami kimondta, hogy addig nem lehet bebörtönözni az alperest, amíg a fellebbezési eljárásuk nem merült ki.

A legfelsőbb bíróság most megállapította, hogy Curitiba város szövetségi bíróságának nem volt joga tárgyalni a Lula ügyét, hanem a brazil fővárosi bíróságnak kellett volna. Ezért felmentette a vádak alól a volt elnököt, és a politikai jogait is visszaadta.