Lula, a volt brazil elnök is kijöhet a börtönből

POLITIKA
2019 november 08., 06:41
comments 34

A brazil legfelsőbb bíróság friss döntés értelmében ezrek kerülhetnek szabadlábra az ország börtöneiből, köztük Lula, Brazília egykori elnöke, aki korrupciós vádak miatt volt bezárva annak ellenére, hogy a fellebbezési folyamat még nem is ért véget.

Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök
photo_camera Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök Fotó: Bete Marques /AFP

A bírósági döntés tehát nem konkrétan Lula ügyére, hanem a büntető törvénykönyv egy olyan, három évvel ezelőtt megszavazott, most pedig szoros szavazással alkotmányellenesnek talált szakaszára vonatkozik, ami azt mondta ki, hogy ha egy elítélt első fellebbezése eredménytelen, az illetőnek azonnal meg kell kezdenie a büntetése letöltését.

Lula tavaly vezette a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját, amikor az elnökválasztás előtt börtönbe kellett vonulnia, ez nyitotta meg az utat a jobboldali populista Jair Bolsonaro elnöksége előtt. 

A módosítást annak idején arra találták ki, hogy az országot megrázó korrupciós ügyekben erősítsék az ügyészséget és arra sarkallják a vádlottakat, hogy bűnösségüket elismerve megállapodásokat kössenek a vádhatósággal. Lula azonban, akit a Petrobras olajvállalattal kacsolatos botrányban vádoltak korrupcióval, végig tagadta a vádakat, így fel sem merült, hogy alkut kössön.

Lulát 2018-ban előtt 8 év 10 hónapra ítélték, mert a vád szerint tengerparti apartmant kapott egy, a nagy korrupciós botrányban érintett cégtől, majd 2019 elején további 12 évre egy vidéki házának törvénytelen felújítása miatt.

A politikus végig azt hangoztatta, hogy a vádak szerinte politikailag motiváltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.