Lula, a volt brazil elnök is kijöhet a börtönből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brazil legfelsőbb bíróság friss döntés értelmében ezrek kerülhetnek szabadlábra az ország börtöneiből, köztük Lula, Brazília egykori elnöke, aki korrupciós vádak miatt volt bezárva annak ellenére, hogy a fellebbezési folyamat még nem is ért véget.

Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnökFotó: Bete Marques /AFP

A bírósági döntés tehát nem konkrétan Lula ügyére, hanem a büntető törvénykönyv egy olyan, három évvel ezelőtt megszavazott, most pedig szoros szavazással alkotmányellenesnek talált szakaszára vonatkozik, ami azt mondta ki, hogy ha egy elítélt első fellebbezése eredménytelen, az illetőnek azonnal meg kell kezdenie a büntetése letöltését.

Lula tavaly vezette a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját, amikor az elnökválasztás előtt börtönbe kellett vonulnia, ez nyitotta meg az utat a jobboldali populista Jair Bolsonaro elnöksége előtt. 

A módosítást annak idején arra találták ki, hogy az országot megrázó korrupciós ügyekben erősítsék az ügyészséget és arra sarkallják a vádlottakat, hogy bűnösségüket elismerve megállapodásokat kössenek a vádhatósággal. Lula azonban, akit a Petrobras olajvállalattal kacsolatos botrányban vádoltak korrupcióval, végig tagadta a vádakat, így fel sem merült, hogy alkut kössön.

Lulát 2018-ban előtt 8 év 10 hónapra ítélték, mert a vád szerint tengerparti apartmant kapott egy, a nagy korrupciós botrányban érintett cégtől, majd 2019 elején további 12 évre egy vidéki házának törvénytelen felújítása miatt.

A politikus végig azt hangoztatta, hogy a vádak szerinte politikailag motiváltak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.