Lula, a volt brazil elnök is kijöhet a börtönből

A brazil legfelsőbb bíróság friss döntés értelmében ezrek kerülhetnek szabadlábra az ország börtöneiből, köztük Lula, Brazília egykori elnöke, aki korrupciós vádak miatt volt bezárva annak ellenére, hogy a fellebbezési folyamat még nem is ért véget.

Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnökFotó: Bete Marques /AFP

A bírósági döntés tehát nem konkrétan Lula ügyére, hanem a büntető törvénykönyv egy olyan, három évvel ezelőtt megszavazott, most pedig szoros szavazással alkotmányellenesnek talált szakaszára vonatkozik, ami azt mondta ki, hogy ha egy elítélt első fellebbezése eredménytelen, az illetőnek azonnal meg kell kezdenie a büntetése letöltését.

Lula tavaly vezette a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját, amikor az elnökválasztás előtt börtönbe kellett vonulnia, ez nyitotta meg az utat a jobboldali populista Jair Bolsonaro elnöksége előtt. 

A módosítást annak idején arra találták ki, hogy az országot megrázó korrupciós ügyekben erősítsék az ügyészséget és arra sarkallják a vádlottakat, hogy bűnösségüket elismerve megállapodásokat kössenek a vádhatósággal. Lula azonban, akit a Petrobras olajvállalattal kacsolatos botrányban vádoltak korrupcióval, végig tagadta a vádakat, így fel sem merült, hogy alkut kössön.

Lulát 2018-ban előtt 8 év 10 hónapra ítélték, mert a vád szerint tengerparti apartmant kapott egy, a nagy korrupciós botrányban érintett cégtől, majd 2019 elején további 12 évre egy vidéki házának törvénytelen felújítása miatt.

A politikus végig azt hangoztatta, hogy a vádak szerinte politikailag motiváltak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.