Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a biztosíték arra, hogy nem csak kormánypártiak kerülnek a Pécsi Tudományegyetem fölé helyezett kuratóriumba

oktatás
2021 április 09., 05:41

Csütörtök este az ATV-n Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy szerinte a modellváltás esélyteremtés arra, hogy egy korábbi, elég bürokratikus struktúrából kiszabadulva az egyetemek a saját innovációs kapacitásaikat mozgósítva, a piaci viszonyokhoz igazodva, maguk is keressenek lehetőséget arra, hogyan tudnak versenyképes tudást adni a magyar fiataloknak.

Majd arra a felvetésre, hogy ezek az alapítványok nem lesznek-e kormányközeli kifizetőhelyek, Stumpf úgy válaszolt: nem áll érdekükben, hogy azzal lehessenek vádolhatók, hogy kormányközeli cégekhez viszik ki a megrendeléseket, ugyanis nekik kell elszámolni a nyilvánosság és az ellenőrző szervek előtt, hogy betartják-e a vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor szerinte ezek a vádak nem elkerülhetők a választási kampányhoz közeledve.

Az örök kormánypárti

De szóba kerül az is, hogy eddig az alapítványokra irányító kuratóriumokba gyakran miniszterek, fideszes képviselők vagy egyéb NER-közeli káderek kerültek. Stumpf erre felhozta, hogy végül Miskolcon beültették Varga Judit mellé az ellenzéki polgármestert is. De mivel más létező példa nincs, ezért bedobta, hogy a Pécsi Tudományegyetemen pedig Szili Katalin lehet a nem kormánypárti tag.

link Forrás

Csakhogy az utóbbi években a volt szocialista házelnök annyira beállt a kormány mögé, hogy Schmidt Mária adta ki a pályaívéről szóló könyvet, de kampányolt már fideszes fórumon, dolgozott havi 1 millióért a Miniszterelnökségen, jelenleg pedig miniszterelnöki megbízottként dolgozik.

Szili Katalin
photo_camera Szili Katalin Fotó: Orbán Viktor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatban Stumpf István úgy fogalmazott: az SZFE ügye egy kivétel, bizonyos értelemben egyfajta baleset, és reméli, hogy ennek áldozatait kezelni is lehet majd.