Litvánia szerint Minszk illegális bevándorlókat küld a határára hibrid hadviselés részeként

külföld
2021 június 07., 18:11

Őrizetbe vettek 9 iraki menedékkérőt Litvániában, akik Fehéroroszország felől érkeztek – közölték a vilniusi hatóságok, amik szerint a minszki vezetés csoportosan küld migránsokat a balti ország határára hibrid hadviselés részeként.

„Nyilvánvaló, hogy hibrid hadviselés folyik Litvániával szemben, és az illegális bevándorlók átküldése ennek egyik eszköze”

– mondta Agne Bilotaite litván belügyminiszter, aki szerint Litvániába szervezetten érkeznek a bevándorlók.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Bagdadból és Isztambulból légi járatok indulnak Minszkbe.

Bilotaite szerint fehérorosz határőrök próbálják eltüntetni a menedékkérők nyomait, ami kormányzati tisztségviselők közreműködését mutathatja.

Azt mondta, a litván hadsereggel egyeztettek a migráció kezelését érintő kérdésekről.

Laurynas Kasciunas litván parlamenti képviselő a közös határhoz látogatott, és azt mondta: közvetlen kapcsolat áll fenn bizonyos nemzetközi légi járatok és az illegális bevándorlók csoportjainak érkezése között.

A múlt héten a hatóságok 52 migránst tartóztattak fel Litvániában, a fehérorosz határ közelében.

Litvánia május végén úgy döntött, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyes nyilatkozatai nyomán megerősíti a fehérorosz határszakasza védelmét, és az illegális bevándorlás és az árucsempészet ellen is jobban fogja védeni a területét.

Litvánia több fehérorosz ellenzékinek is menedéket nyújtott a tavalyi vitatott elnökválasztás után. Majdnem 680 km hosszú közös határa van Belarusszal, ami egyben az EU külső határa is. (MTI)