Plágiummal vádolják Luxemburg miniszterelnökét

külföld
2021 október 27., 14:13

Egy luxemburgi online hírportál cikke szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mesterszakos szakdolgozatában mindössze két olyan oldal van, ahol nem nem találni plágium nyomait, a többi 54 oldalon mind van valami, amit hivatkozás nélkül másolt be innen-onnan a politikus. A Reporter nevű portál szerint a plágiumot több független szakértő is megerősítette.

Bettel a dolgozatot 1999-ben írta a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetemen, mai nevén a Université de Lorraine-ban az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról. A Reporter cikke szerint az akkor húszas évei közepén járó Bettel a dolgozat bevezetőjét és konklúzióját tisztességesen, plagizálás nélkül megírta,

a dolgozat többi részében viszont nagyjából 20 oldalt másolt be az Európai Parlament honlapjáról, kilenc oldalt pedig Georgios Anastassopoulos akkori EP-képviselő jelentéséből, persze mindet forrásmegjelölés nélkül. A portál megkereste Bettel akkori témavezetőjét, aki azt nyilatkozta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a diplomamunka egy részét diákja az internetről vette, de akkoriban még nem tanították olyan szigorúan a "tudományos módszereket" a diákoknak, és a plágium ellenőrzésére sem volt annyi eszköze a bírálóknak.

Xavier Bettel az ügyben azt nyilatkozta, hogy az akkori legjobb tudása szerint írta a szakdolgozatát, de elismeri, hogy pár dolgot talán másképp kellett volna csinálnia. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.