A Yahoo kivonul Kínából

külföld
2021 november 02., 11:26

Az amerikai internetes vállalat kedden jelentette be, hogy a vállalkozásokkal szemben egyre komolyabb kihívásokat támasztó üzleti és jogi környezet miatt kivonulnak Kínából. Ez azt is jelenti, hogy november elsejétől a vállalat szolgáltatásai nem hozzáférhetőek Kína szárazföldi részéről, írja az AP.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a Yahoo elkötelezett marad a felhasználóik jogainak védelme, illetve a szabad internet mellett.

Rövid időn belül a Yahoo a második amerikai távozó: előző hónapban a Microsoft tulajdonában lévő szakmai közösségi oldal, a LinkedIn is bejelentette, hogy bezárják kínai oldalukat.

A Yahoo 1999-ben jelent meg Kínában, de az elmúlt években folyamatosan csökkentette jelenlétét, pekingi irodájukat már 2015-ben bezárták, ezért a mostani bejelentés leginkább szimbolikusnak tekinthető. Főleg mert a Yahoo több ismertebb szolgáltatása, például a híroldaluk el sem érhető Kínában, mivel a hatóságok blokkolják.

Azt nem tudni, hogy az egészen mostanáig elérhető szolgáltatásoknak hány felhasználója volt Kínában, de a feltételezések szerint viszonylag kevés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.