Indiában 38 embert ítéltek halálra a 2008-as ahmedábádi robbantások ügyében

Terrorizmus
2022 február 18., 10:15

Egy indiai bíróság 38 embert ítélt halálra a 2008-ban elkövetett ahmedábádi robbantások ügyében. A merényletekben 56 ember halt meg és több mint 200 megsebesült.

További 11 embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az ítéletek nem jogerősek. A 49 elítéltet február 8-án nyilvánították bűnösnek bűnszövetkezetben történő részvétel és gyilkosság miatt. 28 vádlottat bizonyíték hiányában felmentettek.

A 10 évig tartó perben összesen 77-en álltak vádlottként a bíróság elé, és több mint 1100 tanúvallomást hallgattak meg.

Az egyik védőügyvéd közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be egy felsőbb bíróságon, mert enyhébb ítéletekre számítottak, miután a vádlottak már több mint 13 évet börtönben töltöttek, ennek ellenére a bíróság a többségükre halálbüntetést szabott ki.

A vádat képviselő ügyészek sajtótájékoztató a bíróság előtt.
photo_camera A vádat képviselő ügyészek sajtótájékoztató a bíróság előtt. Fotó: Sam Panthaky/AFP

Hinduk vs. muszlimok

2008. július 26-án robbantásos merényleteket hajtottak végre Gudzsarát állam székhelye, Ahmedábád forgalmas részein. A támadás elkövetőiként az iszlamista indiai mudzsáhedek jelentkeztek. A robbantásokat válaszként szánták a 2002-es etnikai összecsapásokra, amikben kb. 2000, többségében muszlim vallású ember vesztette életét.

Az erőszakhullámot az váltotta ki, hogy 2002 februárjában egy hindu nacionalistákkal teli vonaton tűz ütött ki, amiben 59-en meghaltak. A történtekért a muszlimokat tették felelőssé, holott a gyújtogatás tényét a hatóságok soha nem erősítették meg. A tragédiát a hinduk megtorló akciói követték.

Akkoriban Gudzsarát vezetője Narendra Modi miniszterelnök volt, akit azzal vádoltak, hogy szemet hunyt az erőszak fölött. Modi ezt tagadta, és az indiai legfelsőbb bíróság 2012-ben minden felelősség alól felmentette a politikust az üggyel kapcsolatban.

Az indiai mudzsáhedek 2008-ban Újdelhiben és Dzsaipúrban is pokolgépes merényleteket hajtottak végre.

A halálbüntetés még mindig része az indiai jogrendszernek. Az egyik jogvédő szervezet szerint az országban 488-an vannak halálsoron. Legutóbb 2020 márciusában hajtottak végre halálos ítéletet négy férfin, aki megerőszakolt és meggyilkolt egy diáklányt Újdelhi egyik buszjáratán. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.