Megszüntetné a TEK-et az ellenzék, ha győz áprilisban

POLITIKA
2022 február 22., 19:52
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a VII. kerületi Szövetség utca egyik lakóházánál 2016. október 28-án
photo_camera A Terrorelhárítási Központ (TEK) a VII. kerületi Szövetség utca egyik lakóházánál 2016. október 28-án Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Kedden bemutatták az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség rendvédelmi programját Budapesten.

A sajtótájékoztatót Lengyel Róbert egykori rendőrtiszt, siófoki polgármester, az ellenzék rendészeti szakpolitikai kabinetvezetője tartotta, és egyebek mellett arról beszélt, hogy a többek közt

„Orbán Viktor miniszterelnök személyi védelmét ellátó Terrorelhárítás Központ, azaz a TEK a jelenlegi formájában nem maradhat meg.

Lengyel szerint a TEK „rendőrség a rendőrségben”, magyarán az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) semmiféle ráhatása nincs a terrorelhárító tevékenységre, és ez nincs így jól, a terrorelhárítást újra integrálni kell az ORFK szervezeti egységeként.

A szakpolitikus szerint nincs olyan szakmai érv, ami indokolná, hogy három különböző szervezet lássa el a miniszterelnök, a házelnök és az államfő személyi védelmét.

A terrorfelderítési, bűnügyi munkát az ORFK-ba integrált, a Készenléti Rendőrségből kiemelt Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni, ha az ellenzéki összefogás győz tavasszal. Lengyel elmondta azt is, hogy önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik a rendőrségen belül.

A siófoki polgármester kiemelte, hogy

„a határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell.”

A tervek szerint ORFK-n belül határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot állítanának fel, és a határőrizet ellátására állandó csapatokat telepítene a határra, azaz egyfajta határrendészetet alakítanának ki.

Lengyel elmondta, hogy visszaállítják kormányon a vidéki körzetmegbízotti, azaz a falurendőri szolgálatot. Arról is beszélt, hogy tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket is és szervezti önállóságukat, mert jelenleg a katasztrófavédelembe integráltan működnek.

Beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Egységben Magyarországért Tolna 1. számú választókerületi képviselőjelöltje is, aki a bérrendezés fontosságát emelte ki. Harangozó elmondta, hogy 2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap, ezért a rendvédelmisek bérét rendezni kell, és új szolgálati nyugdíjrendszert bevezetésére is ígéretet tett. (RTL.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.