Vastapssal, állva fogadták Zelenszkij szenvedélyes beszédét az Európai Parlament rendkívüli ülésén

külföld
2022 március 01., 13:07

Az ukrán elnök videóközvetítéssel jelentkezett be az EP keddi ülésére, amelyet Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított háborúja miatt hívtak össze. Zelenszkij percekig meg sem tudott szólalni, mert a képviselők állva, vastapssal fogadták.

link Forrás

„Ezek a napok nem jó napok, néha ezek az utolsó napok” – kezdte Zelenszkij. „Az állampolgárainkról beszélek, akik a hazájukat védik, és amiért a legvégső árat fizetik” – mondta. „A szabadságot védik”.

Elmondta, nagyon örül, hogy azt látja, mellettük áll az Európai Unió összes állama, és tragikusnak tartja, hogy ennek az egységnek ez az ára. Az elérzékenyült elnök felemelte a papírt, melyen a beszéde állt, és azt mondta, nem fogja felolvasni. „A dokumentumok kora lejárt, a valósággal kell szembenéznünk a hazánkban, ahol embereket ölnek meg. ”

„Az ukránok hihetetlenek” – folytatta. Bárkit le fogunk győzni, mondta, és kijelentette, az ukrán nép az európai utat szeretné, azt választotta. „Azt szeretném önöktől hallani, hogy az ukránok számára tényleg létezik ez az út.”

Megemlítette a Harkiv ellen indított kedd reggeli halálos rakétatámadásokat, és elmondta, arrafelé sok orosz él, és abban a régióban található az ország legtöbb egyeteme. Szenvedélyes hangon beszélt arról, hogy előző nap 16 gyerek halt meg, és

Putyin erre is csak azt fogja mondani, hogy ez csak egy művelet, és csak katonai létesítményeket támadnak. „Miféle katonai létesítményekben laknak gyerekek?” – tette fel hevesen a kérdést.

„Az ukránok nagyon eltökéltek. Küzdünk a jogainkért, az életünkért, a szabadságunkért” – mondta. Hozzátette, most a túlélésért küzdenek, de szeretnének Európa egyenlő tagjai lenni.

„Az Európai Unió erősebb lesz velünk – mondta. – Viszont önök nélkül Ukrajna magányos lesz.”

„Bizonyítsák be, hogy velünk vannak, hogy nem fognak minket magunkra hagyni. Bizonyítsák be, hogy valóban európaiak, így az élet nyerhet a halál felett, és a fényesség győzedelmeskedhet a sötétség felett” – zárta beszédét, amelyet a teremben lévők hosszú ideig tartó vastapssal állva fogadtak.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.