Egy sor fiatal építész dolgozott a keszthelyi Balaton-part fejlesztésén, de a város inkább hatalmas sportközpontot akar építeni

balaton
2022 március 11., 06:37

Hatalmas sportközpont építését tervezi Keszthely önkormányzata, természetesen pont a Balaton partjára. A négyévszakos sport-fürdő-és wellnescentrumban lenne bowling, squash pálya és céllövölde, szauna és medence, télen a központ előtt korcsolyapálya. A sport-és rendezvényközpont a város fideszes országgyűlési képviselője, Manninger Jenő reményei szerint megnyújtva a keszthelyi strandszezont. Ráadásul a tervek szerint azzal, hogy a Balaton partjára, egy focipálya helyére egy hatalmas betonmonstrumot építenek, még nő is majd a tóparti zöld felület, azzal, hogy elbontják a strandbüféket és egyéb, kisebb épületeket.

A 24.hu részletes beszámolója szerint a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselő-jelöltje, Nagy Bálint azzal próbálja hirdetni a tervet, hogy „az elképzelések tervvé formálásban részt vett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), és a helyi lakosok és civil szervezetek véleményét is kikérték”.

Valóban készültek részletes, a terület környezeti adottságait, természetvédelmi szempontokat és egyebeket figyelembe vevő tervek. Ezekből viszont végül semmit nem épített be a végső tervbe az önkormányzat. Az MMA Építőművész tagozata 40 év alatti építészek között hirdetett ötletpályázatot a terület fejlesztésére, a BME Építőművészeti Doktori Iskolája pedig 25 doktori hallgatóval készített kutatásokra alapuló tervet arra, hogyan lehetne jobban összekötni Keszthely városát a partszakasszal és a turizmust a természetvédelemmel.

photo_camera A Hullám szálló alatt látható a focipálya, amelynek a helyére a sportközpontot tervezi az önkormányzat. Fotó: Zeemaps

Turi Attila és Balázs Mihály, az MMA tagozatának illetve a BME doktori iskolájának a vezetői - mindketten Kossuth- és Ybl Miklós díjas építészek - a portálnak csalódottságukat fejezték ki, hogy a város terveibe végül egy ötletfoszlány sem került be a terveikből. És attól sem voltak igazán elragadtatva, hogy a kampányoló polgármester ezekkel a teljesen figyelmen kívül hagyott tervekkel takarózik, amikor a sportközpontját igyekszik elfogadtatni a lakossággal. Turi szerint ráadásul a sportkomplexum tervei nem is nagyon "szívmelengetőek", az MMA tervpályázatán született tervek ennél sokkal jobban beleillettek volna a környezetbe.

A balatoni fejlesztésekről ajánlom a 444 videóját.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.