Nem tudni, hogy mekkora a Sberbank-vagyon

gazdaság
2022 március 25., 07:05

Még nem tudja a Sberbank végelszámolására kijelölt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), hogy mekkora is a Sberbank vagyona - derül ki abból a válaszból, amit lapunknak küldött az MNB tulajdonában lévő cég. Ennek okai: 30, illetve 75 napos határideje van a korrigált végelszámolói mérleg elkészítésére. A végelszámolás március 2-án kezdődött. Csak a mérleg elkészítését követően kerül leghamarabb abba a helyzetbe a PSFN, hogy pontos képet kapjon a Sberbank vagyoni helyzetéről.

A Portfolio ugyanakkor megtudta a végelszámolótól, hogy 360 milliárd forint volt a magyarországi Sberbank betétállománya a végelszámolás kezdetén. Mivel az OBA betétbiztosítása ebből csak 146,7 milliárd forintra vonatkozott, elmondható, hogy 213 milliárd forintra, a betétösszegek 60 százalékára nem volt biztosítás. Kómár András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója pedig az InfoRádiónak nyilatkozva elárulta, hogy mindeddig hétezer ügyfél még nem jelentkezett a pénzéért, ami több mint 35 milliárd forintot jelent.

Mint megírtuk, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB március 2-án visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.