Légdeszkázás közben egy tóba zuhant Franky Zapata

baleset
2022 május 29., 13:14

Légi mutatványa közben egy tóba zuhant és megsérült a dél-franciaországi Biscarrose-ban a francia „légdeszkás” Franky Zapata.

Zapata egy kiállításon vett részt, ahol a házilag gyártott légdeszkájával a levegőbe emelkedett, elveszítette az uralmát a találmánya felett, és kb. 15 méteres magasságból a Biscarosse-tóba csapódott.

Kórházba vitték, a hatóságok szerint jól gyógyul.

Az egykori jetskibajnok azután vált híressé, hogy 2019-ben felbukkant a párizsi katonai parádén, majd pár héttel később a találmányán repülve átkelt a La Manche csatorna fölött. A 35,4 km-es távolságot 22 perc alatt teljesítette. (Előtte már egyszer belezuhant a vízbe.)

A Sud Ouest francia portál szerint a 40 éves férfi eszméleténél volt, amikor a mentőszolgálat kihalászta a vízből. A hatóságok később azt mondták az újságíróknak, hogy „jók a reflexei”, a kórházban megfigyelés alatt tartják.

Franky Zapata Nyugat-Franciaországban repül 2020. augusztus 26-án.
photo_camera Franky Zapata Nyugat-Franciaországban repül 2020. augusztus 26-án. Fotó: GUILLAUME SOUVANT/AFP

A francia médiában „repülő emberként” emlegetett Zapatának a hétvégén többször is fel kellett volna lépnie, de Hélene Larrezet, Biscarosse polgármestere a helyi médiának azt mondta, hogy a baleset miatt lemondták a fellépését.

A légdeszka, vagyis flyboard, amit Zapata maga tervezett, épített és vezet, egyfajta sugárhajtású szörfdeszka, amit négy mikroturbina hajt, és akár 140 km/órás sebességre is képes. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.