Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, gyülekezési szabadság megsértése és szabálysértések miatt intézkedtek a katás tüntetés után

rendőrség
2022 július 14., 08:57

A Kossuth térre szerda 18 órától bejelentett gyűléssel összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, de a gyűlés befejezése után demonstrálók csoportjai a főváros több pontján akadályozták a közlekedést – közölte az intézkedésekről beszámoló rendőrség.

„A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros legforgalmasabb közlekedési útvonalainak órákra történő teljes megbénítása jelent” – írják.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek 3 emberrel szemben, akik kerékpárral és gyalog akadályozták a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében. Azt írják, az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, a feltételezett elkövetőt elfogták, ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást. Ugyanitt egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő. Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanúja miatt fogtak el.

Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre – írják. Az MKKP két politikusáról van szó. „Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, míg a nő ellen szabálysértési eljárás indult” – írja a rendőrség. Döme Zsuzsanna, a Kutyapárt társelnöke azt mondta, Kovács Gergő pártelnök közelébe akart jutni, hogy megtudja, miért intézkednek vele szemben a rendőrök, amikor őt is megbilincselték.

A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítás után sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.