A thai alkotmánybíróság felfüggesztette a kormányfőt

külföld
2022 augusztus 24., 10:23

A thaiföldi alkotmánybíróság szerdán felfüggesztette tisztségéből Prajuth Csan-ocsa kormányfőt, miután úgy döntött, befogadja az ellenzék beadványát, amely szerint a miniszterelnök már letöltötte a nyolc hivatali évét, mivel 2014-ben került a hatalomra, bár puccsal.

A bíróság közleményben tájékoztatta a sajtót a döntésről. Egyelőre nem tudni, hogy a testület mikor hoz végleges döntést a fő ellenzéki párt által benyújtott beadványról, amelynek értelmében a bíróságnak arról kell döntenie, hogy bele kell-e számítani a miniszterelnök hivatali idejébe azt az időt, amikor a katonai junta vezetőjeként állt az ország élén.

A délkelet-ázsiai ország ideiglenes vezetője várhatóan Pravit Vongszuvan miniszterelnök-helyettes lesz. A hadsereg akkori vezetőjeként Prajuth Csan-ocsa 2014 májusában hajtott végre puccsot. Civil miniszterelnökké 2019-ben vált, miután a katonaság által kidolgozott alkotmány alapján tartott választás után ő lett a kormányfő.

A fő ellenzéki párt beadványa szerint a 2014-es hatalomra kerülése óta eltelt teljes időt bele kell számítani hivatali idejébe, és nyolc év elteltével most távoznia kell a kormány éléről.Thaiföldön csaknem két évtizede rendszeresek a politikai zavargások, a hadsereg kétszer is megdöntötte a választott kormányt, és a tüntetések sokszor erőszakba torkollnak, mert az ellenzék elutasítja a hadsereg politikai szerepvállalását. A következő általános választás jövő májusban esedékes. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.