Százmilliárdokat költhettek az oroszok külföldi politikusok befolyásolására az elmúlt 8 évben

külföld
2022 szeptember 14., 17:26

Oroszország 2014 óta legalább 300 millió dollárt költött el arra, hogy 24 különböző országban politikusokat befolyásoljon, közölte az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján. De Joe Biden elnök hivatalában úgy gondolják, ez még csak jéghegy csúcsa. A hírszerzés szerint ezek még csak a legvisszafogottabb becslések, a pénzeket pedig titokban fizették ki.

Konkrét országokat vagy politikusokat nem neveztek meg, de annyit elárultak, hogy az ügy legalább négy kontinenst érint. A hírszerzés most tájékoztatja az érintett országokat, de ezek az üzenetváltások bizalmasok maradnak.

link Forrás

Az AFP hírügynökség forrásai szerint az oroszok 500 ezer dollárt fizethettek Albániában a jobbközép Demokrata Pártnak a 2017-es választásokra. De támogattak jelölteket Montenegróban, Boszniában és Madagaszkáron is. Hozzátették azt is, hogy Oroszország Brüsszelt a szélsőjobboldalt támogató alapítványok központjaként használta. Az európai pártokat fiktív cégeken keresztül támogatták. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.