Ebola-járványra figyelmeztettek Ugandában

külföld
2022 szeptember 20., 08:10

Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy meghalt egy férfi, halálát pedig az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta.

Diana Atwine, az egészségügyi minisztérium titkára egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az elhunyt 24 éves férfinak magas láza és hasmenése volt, majd vért hányt, és eredetileg maláriával kezelték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy jelenleg nyolc gyanús esetet ápolnak egy ugandai kórházban. Az ebola szudáni változata már korábban is okozott járványt Ugandában – utoljára 2012-ben, 2019-ben pedig a zaire-i törzs okozott járványt.

A WHO szerint az Ervebo vakcina rendkívül hatékony az ebola terjedésének megfékezésében, de ezt a vakcinát a Zaire változat elleni védelemre hagyták jóvá. Hatékony lehet egy másik, a Johnson & Johnson által gyártott vakcina is, de azt még nem tesztelték a szudáni változat ellen. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.