Egy videó szerint az oroszok pöröllyel végezték ki egy zsoldosukat, aki átállt az ukránokhoz

háború
2022 november 13., 17:25

Az orosz közösségi médiában terjed egy videó, amin az látható, hogy egy állítólagos volt orosz zsoldost pöröllyel végeznek ki az oroszok. Oroszbarát bloggerek szerint ez bosszú az állítólagos árulásáért.

A Telegram csatornákon terjesztett, ellenőrizetlen, az orosz média szerint a Wagner Grouphoz köthető videón a férfi az 55 éves Jevgenyij Nuzsinként azonosította magát, és azt mondta, oldalt váltott, hogy „az oroszok ellen harcoljon”.

photo_camera Forrás: Reddit

A felvételen Nuzsin egy téglafalhoz tartott fejjel megadja a nevét, a születési dátumát és elmondja, hogy szeptember 4-én oldalt váltott.

Elmondása szerint október 11-én rabolták el Kijevben, leütötték, elvesztette az eszméletét, és ebbe a pincébe került, ahol azt mondták, bíróság elé állítják. Miközben erről beszélt, egy ismeretlen, katonai ruhás férfi egy hatalmas pöröllyel oldalról a fejére és a nyakára csap, majd a hanyatt vágódó férfire még egyszer lesújt.

A Reuters nem tudta ellenőrizni a videót, amit a Gray Zone Telegram-csatorna „A bosszú kalapácsa” címmel közölt. Az sem világos, hogy Nuzsin, hogyan került a látszólag orosz erők kezére.

A férfi egy szeptemberi interjúban az ukrán sajtónak azt mondta, elítélt gyilkos, aki a börtönből csatlakozott a Wagner Grouphoz, de aztán oldalt váltott, és úgy döntött, hogy Oroszország és Putyin ellen harcol.

Az eredetileg az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner Group többek között Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Ukrajnában harcolt. A szervezet az elmúlt hónapokban elítélteket toborzott az orosz börtönökben, egy videón Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója egy orosz börtönben beszélt elítéltekkel. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szeptember 19-én azt mondta újságíróknak, hogy a csoport több mint 1500 elítélt bűnözőt próbált toborozni, hogy részt vegyenek a háborúban.

Prigozsin a kivégzésről készült videót a szóvivőjén keresztül úgy kommentálta, hogy a videót „Egy kutya úgy végzi, akár egy kutya” címmel kellene ellátni, Nuzsinról pedig azt mondta: „Nem találta meg a boldogságot Ukrajnában, és barátságtalan, de tisztességes emberekkel találkozott.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.