„Attól még, hogy az emberek mezítláb érkeznek a határhoz, nem fogjuk beengedni őket” – mondja a litván belügyminiszter

határ
2022 november 23., 16:51

A fehérorosz hatóságok arra buzdítják a migránsokat, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket – mondta el a litván belügyminiszter Vilniusban.

Agne Bilotaite szerint a fehérorosz oldalon kis sátortáborokat létesítettek a litván határon illegálisan átkelni vágyó migránsok elszállásolására. Litvánia továbbra sem engedi át őket a határon, de a határőrségtől élelmiszerből, ruhából és cipőből álló segélycsomagot kapnak – mondta Bilotaite, aki szerint „attól még, hogy az emberek mezítláb érkeznek a határhoz, nem fogjuk beengedni őket”.

Agne Bilotaite az ukrajnai Hosztomelben május 5-én.
photo_camera Agne Bilotaite az ukrajnai Hosztomelben május 5-én. Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

Rimantas Petrauskas, a litván határőrség parancsnokának helyettese elmondta, hogy kilenc migránst már egészségügyi létesítménybe kellett szállítani, de ennél sokkal többen vannak, akik nem az időjárásnak megfelelő öltözetben érkeznek a határhoz, és megpróbálnak átkelni Litvániába – idézte a BNS balti hírügynökség a tisztségviselőt.

Hivatalos adatok szerint január óta több mint 10 ezer embert tartóztattak fel a fehérorosz-litván határon.

A litván belügyminiszter azt mondta, reméli, hogy a nemzetközi szervezetek is felfigyelnek a helyzetre, amit már jelzett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A vilniusi kormányt bírálják a szigorú bevándorlási politikája miatt. Litvánia közel 680 km-es határon osztozik Fehéroroszországgal, ami egyben az EU külső határa. 2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az EU-ba ezen a szakaszon. Brüsszel egy évvel ezelőtt azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat válságrégiókból az EU külső határához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.