Megpróbálták ellopni Banksy egyik új graffitijét Hosztomelben

külföld
2022 december 03., 16:54

A kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik graffitijét, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg - közölték a helyi hatóságok. A gyanúsítottak kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást - közölte Telegramon Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője. Kuleba megosztott egy fotót a sárga falról, amelyből a festményt kivágták. A graffiti egy széken álló nőt ábrázol, köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltó készülékkel.

Kuleba közölte: a rendőrség több embert a helyszínen előállított, a rajzra jó állapotban találtak és a rendvédelmi erők birtokában van. Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov elmondta, hogy „nyolc embert azonosítottak”, 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy „anyagi kár okozása miatt megindult az elsődleges nyomozás”.

November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Banksy hét művet készített novemberben Kijevben és a környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék kupacon. „Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei (.). Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcai művészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit” - írta a megyei kormányzó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.